Képzési megállapodást kötött a vagyonőri kamara és a Belügyminisztérium

Csaknem 80 ezer rendészeti feladatokat ellátó szakember, köztük személy- és vagyonőrök továbbképzéséről és vizsgáztatásáról kötött megállapodást a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága (BM OKTF) és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK).

Egy tavaly elfogadott jogszabály egységesen rendészeti feladatokat ellátó személynek tekint mindenkit, aki kényszerítő intézkedést végezhet, vagy kényszerítő eszközt alkalmazhat. A kapcsolódó belügyminiszteri rendelet, amely a felkészítés és a vizsgáztatás rendjét szabályozza, valamennyi szereplőnek azonos követelményrendszert, illetve azonos felkészítést és vizsgáztatási rendet ír elő, akár mezőőrről, közterület-felügyelőről vagy személy- és vagyonőrről van szó – ismertette a megállapodás hátterét szerdán sajtótájékoztatón Dános Valér, a BM OKTF igazgatója.

Elmondta: ez túlnyomórészt online képzést jelent, míg a gyakorlati oktatást és a vizsgáztatást országszerte 40-50 helyen, csaknem 300 oktató közreműködésével végzik majd. A jövő év elejétől a magán biztonsági cégeknél dolgozók alkalmazásának feltétele lesz az oktatásban való részvétel és az eredményes vizsga letétele. Ez nem kampányszerű, hanem folyamatos ismeretújító, frissítő rendszer lesz – tette hozzá.

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a társadalomban elemi erővel jelent meg az igény a nagyobb biztonságra, és de tartozik a magánbiztonság is. Panaszok is megjelentek, ezzel pedig a jogalkotónak is foglalkoznia kellett. A képzés és a vizsga díja kevesebb, mint 12 ezer forint, ám a vagyonőrök érdeke is, hogy saját tudásukba beruházzanak – fogalmazott.

A képzésbe és a vizsgáztatásba bevont oktatók névsorát a belügyi tárca hagyja jóvá. A képzéshez nincs szükség magas szintű számítógépes ismeretekre. A programtól a szakma megtisztulását várják a képzés szervezői — írja az MTI.

Kapcsolódó cikkeink

23 Thoughts to “Képzési megállapodást kötött a vagyonőri kamara és a Belügyminisztérium”

 1. laci

  Ez egyszerűen pofátlanság és lehúzás! Minden szakinak akkor vizsgázni kéne mert a törvények és a jogszabályok és a technikák változtak. Ja és miért kell még fizetnem is (ki van kiért?) holott most fizettem az igazolvány hosszabbításáért! Esetleg több jogköröm lesz vagy négyszerese lesz a bérem? NEM!! A tagoknak miért félár és az öreg le szerelt bakának meg a rendőrnek miért ingyenes ? Hiszen ha tíz éve dolgozik bakterként akkor ő sem tud már powerkedni.Ez tiszta diszkrimináció ! Irány az ombudsman Mert ez egyszerűen valamiféle sarc etikátlan és igazságtalan..

 2. Tóth Márta Magdolna

  Kérdésem lenne. A közterület-felügyelők kötelező továbbképzése és a vagyonőr, biztonságiőr stb. továbbképzés anyaga megegyezik-e, illetve hol lesz elérhető az elméleti tananyag a net-en? Hol lehet utánajárni a részleteknek, ha hivatalosan nem kapunk részletes és kielégítő tájékoztatót? A felügyelők képzése is széttagolt. Vannak régi, 80-as évekbeli, nem OKJ-s bizonyítványok is. Sokan még ezzel dolgoznak, különbözeti vizsga nélkül. Ellenőrzi-e valaki e jelvény megszerzésének jogosságát?

 3. Bridget

  ” A képzés és a vizsga díja kevesebb, mint 12 ezer forint, ám a vagyonőrök érdeke is, hogy saját tudásukba beruházzanak.”
  Ez mindenkire vonatkozik,vagy csak kamaratagokra?
  Ezt a gusztustalan,szemét lehúzást!Bár lenne tényleges összetartás kicsiny országunkban.Akkor többek között ezt a [email protected]ágot is eltörölnék.A másik,attól,hogy a hülye parasztja ledarálja vizsgán az anyagot,és flottul tud mindent,az nem azt jelenti,hogy biztos,hogy úgy fog eljárni az adott szituációkban….az indulatot ugyebár nem mindenki tudja irányítani!!!!Az ellenőrök is tisztában vannak a hatáskörükkel,jogaikkal,mégis szarrá verik az embereket,akkor???????!!!!!!!!Van értelme?!?!?!Nincs,csak most az őröket kell lehúzni?amúgy is túl sokat keresnek a 400-450-es órabérükkel!!!!

 4. Szép jó napot, teljesen igazatok van. Nekem is van Személy és Vagyonőri Okj vizsgám 2006-ban tettem le a fegyver vizsgával együtt, 5-évet dolgoztam vagyonőr ként, tavaly 2012-ben le rájt a Vagyonőri igazolványom mert csak 5 évre adják. Nekem is kéne különbözeti vizsgát tennem, az igazolvány meg újjításához, de nem fogok mert egy rablás, az egész amit az őrőkkel művelnek!Nem elég hogy meg se fizetik ezt a szakmát mert kapunk kb havi 90-100-ezer Ft ot, ami nevetségesen alacsony az Uniós Országok fizetéséhez képest!És dolgozunk 12 vagy 24 órákat attol függ milyen a be osztás vagy a munkahely..Nevetséges amit meg csinálnak a kis emberekkel, ebben az országban!Senkinek se ajánlom hogy hagyja magát le húzni, ne legyünk már bírkák!Azért a Cégek is el gondol kozhatnának hogy milyen kevés óra bért adnak nekünk mert kapunk ilyen 300-400-ft os óra béreket, és akkor még sok cég baszik is be jelenteni..

 5. PRoli

  Nekem az a véleményem, hogy ebben pont semmi lehúzás nincs ebben (persze nem vagyok kormánypárti), s úgy vélem, hogy ez igazán szükséges. És talán majd jobban elismerik a szakmát, mert valljuk be;eléggé felhígult a szakma, aki meg nem képes kiadni kb. 12.000 ft.-ot, az megnézheti magát!!!!!

 6. STEVE

  Heló, mindenkinek. Olvastam PRoli írását menyből árad az optimizmus. Ne haragudj mennyi ideje dolgozol a szakmában, eddig lehet nagyon jó helyed és fizetésed lehetett. Tudod mennyi 12000 ft valakinek ez több számlát is jelent. Ha valaki keres 100000 egy vagyonőri helyen vidéken, van hozzá egy lakás vagy autó hitele, és lehet, hogy egyszeri alkalommal elvesznek 12000 ft ot, de neki ez az életben maradást is jelentheti. A felhígulásról csak annyit hogy minden munkaterületen vannak olyan személyek akik egyáltalán nem odavalók. Jó az optimizmus, de elvihet rossz irányba is. A szemünket nyitva kell tartani.

 7. Placa

  Üdv! Én nem igazán látom értelmét pont úgy ahogy a kamarai-tagságnak se láttam soha! Mikor bementem a kamarához és elkezdtem ezt a szakmát mondták hogy ők majd támogatnak jogilag ők mellettem állnak ők segítenek… Igen a nagy ló[email protected] segítettek nem többet a semmin kívül hol volt a kamara mikor az alvállalkozó nem akarta kifizetni 3 havi béremet ? Szartak a fejemre… de azért az éves díjat zsebre vágták kérdem én mire fel ? Most jön ez a különbözeti vizsga nem gond legyen… A legtöbb ember aki a szakmában dolgozik úgy is kifizeti mert mást nem tehet hiszen valamiből élni kell… sajnos én is így vagyok ezzel a dologgal bár közel sem értek vele egyet! El kéne azon gondolkodni az államfőknek akik ezeket a nagyon jó döntéseket hozzák hogy még hány bőrt húzzunk le a dolgozókról! Egyik cég se jelent be teljesen havi szinten 260-320 órákat dolgozhat az ember betegállomány fizetett szabadság esetleg papíron létezik de meg nem valósul… INKÁBB EZZEL KELLENE AZ ÁLLAMNAK FOGLALKOZNI NEM PEDIG AZZAL HOGY A KISEMBERRŐL HOLT TUDUNK MÉG EGY KEVESET LEHÚZNI! VICC A SZAKMA ÉS NEM A DOLGOZÓK HANEM A BIZTONSÁGI CÉGEK TESZIK AZZÁ

 8. Váradi Gergely

  Kérdem én. 98-ban épületasztalosnak vizsgáztam. Szépen néznénk ki, ha újra kellene vizsgáznom, mert valamilyen törvény előírná. Nincs kamarai tagsági régóta, és hát szerintem valahonnan kell pénzt lopni, lopjunk a hülye vagyonőröktől. Pofátlan dolog, és ez Magyarország.

 9. Laus

  Egyszerűen pofátlanság, és pénz lenyúlás! Nem tudják már mit találjanak ki, hogy húzzák ki ezt az amúgy is pofátlanul alacsony bért az emberek zsebéből! Meddig tűrjük ezt? Hova lehet fordulni panasszal?

 10. Pál László

  Egyszerűen pofátlanság amit megtehetnek az emberekkel.!!!!!!!
  Nem elég,hogy a közvetlen vezetök munkaadók /ki rablók/pofátlanul lenyúlják
  az embereket,sőt!! még meg is fenyegetik ha keresni próbálta az igazát.
  De mit is várhatunk ebben a maffia világban.Amikor tudják az emberek,hogy
  BM felső vezetésében lévő személyek!!!! kezében van az egész és aki nincs
  velük az elenség/tisztelettel kérek/ünk/ elnézést akinek nem inge ne vegye
  magára/
  Papolhat a miniszter úr és a legnagyobb maffia vezér /sokan tudjuk hogy ki az/
  Hogy tud tükörbe nézni .
  HOL VAN AZ ÉRDEK KÉPVISELET ,IGAZSÁG .TÖVÉNESSÉG_.
  Orbán úr papol a polgárokért akkor most hol van???

 11. Pál László

  Szerintem egyenesen arányos . Finomítva arányosan a történtekkel.
  Ön egyáltalán ismeri a hozzá szóló emberek problémáit, .
  Honnan nézés kérdése.

 12. Pál László

  Nagyon is jól ismerem. Én dolgoztam mindkét oldalon. És önök???

 13. Bubbancs

  Segédmunkás-Vagyonőr szakmáról hallottatok már???

 14. Füles

  Egyszer már kifizettük a képzés díját.OKJ KÉPZÉSRŐL VAN SZÓ!!Bármilyen képzést ezek szerint át lehet értékelni ..kik lesznek a következők?? ..és ha nem most nincs kötelező kamarai tagság,kell a bevétek.

 15. pintér ákos

  Tisztelt Vagyonörök tökéletesen igazatok van össze kéne fogni nem befizetni a külömbözetet nagyon sok vagyonör van ha a többség nem tenné higgyétek el eltörölnék ezt a kis malört mert jól mondjátok pénz lehúzás. a helyett hogy a béreteket megemelnékvagy rendes bért fizetnének még nektek nekünk kell fizetni? aki egyszer leteszi a jogsit annak sem kell újból vizsgázni pedig sok a béna söfőr ne fizessetek ha nem akartok birkák lenni

 16. Lehetséges-e utólag év közben letenni a különbözeti vizsgát?
  Vagyonőri igazolványom 10 éves, és az élet úgy hozta, hogy vissza kellene lépnem a szakmámba.

 17. Szilva

  Sziasztok kérdésem lenne. Érvényes vagyonőr igazolványom van 2017 ig de nem tettem még külömbözeti vizsgát mivel nem ezen a területen dolgoztam. A kérdésem az lenen hogy a külömbözeti vizsgát én személyesen magamnak intézem privátba ha munkába szeretnék állni vagy ezt a munkáltatom intézi amint munkába álltam????

 18. -szerk-

  Kedves Szilvia!
  Gyanítom, hogy leendő munkáltatója nem fogja fizetni az Ön képzését. Esélyes, hogy a különbözeti vizsga nélkül fel sem fogja venni. Remélem tévedek!
  -szerk-

 19. Érdeklődni szeretnék hogy a külőnbőzeti vizsgát hol és medig lehett leteni és menyibe kerül

 20. girnt

  Kedves István!
  A területi kamaránál kell jelentkezni, és közel 13.000 Ft-ba fog kerülni tudomásunk szerint.
  -szerk.-

 21. Hát, kedves kollégák: én még nem tettem le a külömdözeti vizsgát, mert pénzcsalás az egész, de gondolkodok rajta, hogy még is csak le kéne tenni, ha ezen a területen akarok dolgozni. Sajnos tudomásul kell vegyük, hogy, ha dolgozni akarunk ( aprópénzért) akkor annak ára van. Magyarán, nekünk kell fizetni, hogy dolgozzunk. Sajnos ez Magyarország. Összefogás kellene!!! Mert egy fecske, nem csinál nyarat!

 22. Sajnos ez van ezt kell szeretni.

 23. girnt

  Kedves Olvasónk!
  Értjük a felindultságát, de itt, abban a formában nem fog megjelenni a véleménye. Megértését köszönve!
  -szerk-

Leave a Comment