Körkérdés az elmúlt tíz évről: Hazai igényekre hazai gyártással igyekszik válaszolni a Magyar Védelmiipari Szövetség

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

Rajnai Attila, a BM Heros vezérigazgatójaMár jól látható jelei és eredményei vannak az állam azon törekvéseinek, amelyekkel a magyarországi védelmi ipar szereplőit a nemzetközi piacokon, az egykori képességek „felélesztésével” igyekszik helyzetbe hozni. Mint ahogy arra Rajnai Attila, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Védelmiipari Szövetség (MVSZ) elnökségi tagja ugyancsak rámutatott, ma több olyan cég is van hazánkban, amely már jól látható nemzetközi sikereket tudott elérni.

Visszatekintve az elmúlt tíz év történéseire, a védelmi ipar eredményei közül ki kell emelni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektjeit, amelyek 2016-tól, európai uniós források felhasználásával, tűzoltó gépjárműfecskendők és különféle speciális katasztrófavédelmi eszközök gyártását biztosították – mondta lapunknak Rajnai. A vezérigazgató szerint a társaság a projektek során jelentős fejlesztéseket és beruházásokat hajtott végre, amivel kialakította a speciális járművek, felépítmények gyártási infrastruktúráját. Ennek eredményeként mintegy kétszáz járművet vehetett át a katasztrófavédelem.

Rajnai szerint mindenképpen indokolt és szükségszerű a magyar védelmi ipar további fejlesztése, hiszen a korábban meglévő hadiipari képességek újjáélesztése a másoknak való kitettség csökkentésén túl a hazai munkahelyek létrehozása terén is érezhető eredményeket hozhat. Társadalmi szempontból is kívánatos és előnyös, hogy a Zrínyi 2026 Program megvalósításában a hazai védelmi ipar résztvevői szerephez jussanak. Mindez segítené ezeket a szereplőket abban, hogy technológiai, műszaki fejlesztéseiket, infrastruktúrájuk kialakítását, partneri együttműködéseiket kiszámíthatóan tudják tervezni.

A vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy a védelmi ipar a gazdaság speciális szegmense, amelyben a szereplők együttműködése nemcsak lehetőség, hanem elengedhetetlen feltétel is. A védelmi ipar szereplőinek összefogását, a nemzeti védelmi és biztonsági ipar érdekeinek képviseletét az MVSZ látja el, amelynek stratégiai célja, hogy az ország védelmi és biztonsági igényeit a lehető legszélesebb körben hazai gyártású termékekkel elégítsék ki. A szövetség nyitott és továbbra is várja azon cégek csatlakozását, amelyek a fenti célok elérésével egyetértenek, és tevőlegesen is részt akarnak venni azok megvalósításában.

A tagvállalatok együttműködése, valamint az egymással való kapcsolattartásuk az évek során erősödött – mondta érdeklődésünkre Rajnai. A szövetségen belül számos jó példát látunk arra, hogy közösen beadott pályázatokkal sikereket lehet elérni. Ezekre a megoldásokra a jövőben még erőteljesebb hangsúlyt kell helyezni.

Az MVSZ, illetve tagvállalatai számos alkalommal vettek részt nemzetközi bemutatókon, ahol a szervezet más társaságainak promóciós képviseletét is ellátták. Ugyanakkor arra is volt precedens, hogy állami szervezetek, illetve vállalatok a nemzetközi bemutatók alkalmával lehetőséget biztosítottak a szövetség tagjainak arra, hogy termékeik, bemutatkozó anyagaik megjelenjenek.

A védelmiipari szövetség tagjai között is vannak olyan vállalatok, amelyek eredményesen szerepeltek, illetve szerepelnek nemzetközi beszerzési tendereken. Különféle szakterületeken – például fegyvergyártás, it-szimuláció, speciális felszerelések kifejlesztése – a kedvező lehetőségeket kihasználva szép eredményeket is el tudnak érni. Rajnai szerint azonban ez még nem elég ok az elégedettségre, hiszen még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a hazai védelmi ipar szereplői a nemzetközi beszerzésekben nagyobb elismerést vívjanak ki maguknak.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment