Published On: csü, Sze 22nd, 2016

A BM visszautasítja a Human Rights Watch vádjait

hatarvadaszA Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet angol nyelvű jelentése szerint rossz körülmények között tartja Magyarország a menekültkérelem elbírálására várókat, volt, akit meg is vertek, a Belügyminisztérium (BM) visszautasította a vádakat.

A Human Rights Watch honlapján kedden megjelent, angol nyelvű jelentésében Lydia Gall, a szervezet kutatója azt írta: különösen kegyetlen, hogy arra kényszerítik a már Magyarországon lévő menekülteket, hogy menjenek vissza Szerbiába, ahol szörnyű körülmények között kell heteket eltölteniük.

A HRW a menedékkérőkkel készült interjúk alapján 12 erőszakos cselekedet rögzített, amelyet migránsok, menedékkérők ellen követtek el, köztük négy gyermek is volt, és az állítások szerint több esetben egyenruhások verték meg őket. A megkérdezett közül volt, aki azt mondta a HRW-nek, hogy a rendőrök nem segítettek sérült embereken, volt, aki gyerekkel volt és paprikaspray-vel fújták le. Többen arról is jelentést tettek, hogy tonfával, ököllel ütötték vagy lábbal rúgták őket, a sérülésekről fényképek is vannak.

A Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott reagálásában visszautasította a HRW állításait. Közlésük szerint a “bevándorláspárti szervezet” nem először támadja Magyarországot, korábban a magyar határzár építését és a kormány illegális bevándorlás elleni intézkedéseit is támadta.

Azt írták, hogy most a magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására tesz kísérletet a szervezet. A BM hangsúlyozta: a rendőrök és katonák törvényesen, az unió és a magyar jogszabályok szerint védik Európa schengeni határait. “A rendőrség a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre intézkedéseit, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra” – olvasható a közleményben.

Közölték továbbá: nem zaklatják a menekülteket, a jelentős számban kísérő nélkül érkező gyermekek védelemben, egészségügyi ellátásban, oktatásban részesülnek, az arra ténylegesen rászorulókkal humánusan járnak el, a határon és az ország területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek. A tárca ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait – írták.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu