Ha üzleti ebédre vagy vacsorára megyünk, valószínűleg alkohol fogyasztására is sor kerül. Azt mondanunk sem kell, hogy mértékkel igyunk és csak akkor, ha nem mi vezetünk haza. A bor megfelelő választás üzleti vacsorához, azonban ismerni kell az illemet ezzel kapcsolatban is.
A borválasztás
Az üzleti életben résztvevőknek számos protokollszabályt kell ismerniük, hogy megbízható, profi tárgyalófélként tekintsenek rájuk. Az egyik ilyen tudnivaló a borfogyasztás etikettje, mely több tényezőből tevődik össze. Az első ezek közül a borválasztás, mely meghatározhatja az egész vacsora, így a tárgyalás menetét is.
Meghívóként nekünk illik bort választani az ételek mellé, de ehhez ismernünk kell a fontosabb borvidékeket, a szőlőfajtákat és a nevesebb borászokat is. Választásunkat segítheti a borlap, a pincér vagy korábbi tapasztalatunk.
Nem mindegy, hogy vörös- vagy fehérbort kérünk az asztalhoz: vegyük figyelembe a velünk étkezők ízlését is. Ha többféle bort is kívánunk megkóstolni, akkor érdemesebb könnyű, savanykásabb fehérborral kezdeni, és egy testesebb, édes vörösborral zárni a vacsorát.
A bor felszolgálása
A pincéreknek külön tanítják a bor felszolgálásának etikettjét, de azért jó, ha mi is tisztában vagyunk vele. Előfordulhat olyan eset is, hogy nekünk magunknak kell szervírozni az italt házigazdaként. Éppen ezért nem árt, ha elvégzünk egy üzleti protokoll képzést, hogy tisztában legyünk azzal, mit, hogy illik tenni.
A MOE Rendezvényakadémia több kurzust is indít: az Üzleti kommunikáció és viselkedéskultúra online képzésen egy külön modul foglalkozik e témával. Az Éttermi protokoll, egy kis gasztronómia című fejezetében tanultak jól hasznosíthatók a magánéletben is.
A bor felszolgálása során az alábbiakra figyeljünk: a bor címkéjét jól látható módon kell megmutatni a megrendelőnek, majd az asztalnál, határozott mozdulattal kell kinyitni az üveget. A kóstolást követően a bor kikérője hagyja jóvá a felszolgálást. Meg kell várni, hogy az asztaltársaság mindegyik tagja kapjon bort a poharába, s ezt követően lehet pohárköszöntőt mondani, koccintani és inni a finom nedűből.
A borospoharakról néhány szó
Nem mindegy az sem, milyen pohárból isszuk a bort. Van külön vörös-, illetve fehérbornak való pohár, mindkettő átlátszó üvegből készül. Öblös, talpas poharakról van szó, melyek fogását érdemes otthon gyakorolni. A hüvelyk-, a mutató- és a középsőujj segítségével a szár aljánál szabad megfogni a borospoharakat, hogy az üveg fala tiszta maradjon.
Erre azért van szükség, mert a borkóstolásnál több érzékszervünket is használjuk. Az ital szemrevételezése az első, ez után kissé megmozgatva a bort a pohárban, szippantsuk be illatát! Ezt követi a kóstolás: csak egy kortynyit vegyünk a szánkba, és ízleljük! Sose töltsük tele a poharat, nem illik.
Ha további kulisszatitkokat, érdekességeket, etikett szabályokat is szeretnél megtanulni a borfogyasztásról, mindenképp jelentkezz az említett üzleti protokoll tanfolyamra!