A befőzéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági tudnivalókat összegző lakossági tájékoztatót jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Emellett a Co-op Hungary Zrt. a napokban közölte: a Coop minden üzletében feltünteti a Nébih ingyenes zöldszámát, amelyen a fogyasztók az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos panaszaikat jelenthetik be.
A honlapon olvasható dokumentumban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nem megfelelően végzett befőzés megbetegedéshez is vezethet. A házilag tartósított élelmiszerekhez kapcsolható legsúlyosabb ételmérgezés a botulizmus, amelyet egy baktérium által termelt méreganyag okoz.
A lakossági tájékoztatóban a nyersanyag beszerzésről, a tartósítás módjairól, az üvegek zárolásáról, a biztonságos tárolásról is olvasható hasznos tudnivaló.
Ügyelni kell arra, hogy megbízható helyen vásároljanak, az alapanyagok jó minőségűek legyenek. Az üvegek légmentes zárása a házi tartósítás kulcseleme – olvasható a kiadványban.
A Coop-hálózat támogatja a Nébih célkitűzését, hogy a lakosság ellenőrzött és biztonságos élelmiszerekkel találkozzon a boltok polcain – hangsúlyozza közleményében a társaság. A Nébih 2012. március 26-án, a húsvéti nagy élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódóan létrehozott egy ingyenesen hívható zöld számot, amelyen a fogyasztók élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos panaszaikat egyszerűen és gyorsan bejelenthetik.
Forrás: Biztonságpiac.hu/MTI