A katasztrófavédelem is besegít Ferihegyen

Tûzoltók hõterhelési gyakorlata a Liszt Ferenc-repülõtére

A repülőterek tűzbiztonságának fokozása érdekében együttműködési megállapodást írt alá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

A megállapodás szerint a repülőtéri tűzvédelmi szolgálat szakmai felügyeletében a továbbiaknak az OKF is részt vesz. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren hivatásos tűzoltók látják el a tűzoltói biztosítást, a többi repülőtéren viszont az üzemeltető biztosítja a szolgálatot.

A dokumentum lehetővé teszi a katasztrófavédelemnek, hogy részt vegyen a szolgálatok szakmai követelményeinek kidolgozásában, megkövetelje és ellenőrizze a betartásukat. A jövőben az ellenőrzésre kiképzett szakemberek önállóan vagy a közlekedési hatósággal együtt is végezhetnek ellenőrzéseket.

Győri Gyula, az NKH elnöke szerint a repülőtereken működő speciális tűzoltó- és katasztrófavédelmi csapatok szakmai felügyelete – nemzetközileg és a magyar szabályok szerint is – a közlekedési hatósághoz tartozik, de a feladat minél hatékonyabb ellátáshoz olyan szakmai képességre és hozzáértésre van szükség, amely elsősorban az OKF-nél van meg.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment