A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Petr Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A tárgyaláson részt vett Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, valamint Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár is.

Közleményükben felidézték, hogy a bizottság elnöke tavaly szeptemberben jár utoljára Budapesten, és akkor nagyon pozitívan értékelte a Magyar Honvédség és a HM vezetőivel folytatott tanácskozását. A mostani megbeszélésen Petr Pavel pozitívan értékelte Magyarország és a Magyar Honvédség azon törekvését, hogy nagyszabású honvédelmi és haderőfejlesztési programot indított. A NATO elismeréssel tekint arra is, hogy Magyarország 2026-ra eléri az elvárt GDP arányos 2 százalékos védelmi kiadási szintet – jelezte a Katonai Bizottság elnöke.

Simicskó a tárgyaláson elmondta, hogy nem osztják a Szövetség jövőjével kapcsolatos aggodalmakat. Egyúttal leszögezte, hogy “NATO-t tekintjük hazánk és Európa biztonsága sarokkövének”. Az elmúlt években Európa biztonsági környezete jelentősen romlott és növekszik az instabilitás, a kihívások egyre összetettebbek, a változások gyorsak, előre nehezen jelezhetőek, ezért a folyamatos adaptáció kulcsfontosságú.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország erős és hatékony NATO-ban érdekelt. “Ez garantálja a transzatlanti térség biztonságát, és jelentősen hozzájárul a globális stabilitáshoz is” — idézte Simicskó szavait a HM közleménye.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment