Áldozatsegítő központot adtak át Szombathelyen

Budapest és Miskolc után Szombathelyen kezdi meg szolgáltatását áldozatsegítő központ, a belvárosban, a Thököly utca 14-es szám alatt található kríziscentrumot Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg héfőn.

A központ létrehozása tükrözi a kormány áldozatsegítés fejlesztését célzó elkötelezettségét, amelyet jelez az is, hogy az áldozatsegítést prioritásként kezeli, a szaktárca pedig mindent meg kíván tenni az áldozatok jogainak széleskörű érvényesítése érdekében, ennek jegyében nyilvánította a 2017-es évet hivatalosan az áldozatsegítés évének – mondta.

Szavai szerint minden megyében tervezik áldozatsegítő központ létrehozását, amelyek működésével azt szeretnék tudatosítani, hogy az áldozattá vált embert nem hagyják magára és a legrövidebb időn belül meg kívánják adni neki azt a személyre szabott segítséget, amely garantálja, hogy az életét biztonságos körülmények között folytathassa.

Az államtitkár szólt arról, hogy Magyarországon az áldozatsegítés első sorban a járási hivatalokban működő állami áldozatsegítő szolgálaton keresztül valósul meg, az áldozatsegítő központok létrehozásával a minisztérium célja szavai szerint az, hogy a járási hivatalok által biztosított áldozatsegítő szolgáltatásokat kiegészítse, a központokban a hivatalokkal és más nem állami segítő civil szervezetekkel együttműködve valósuljon meg a segítségnyújtás.

Emlékeztetett arra, hogy az ország első áldozatsegítő központját 2017 júniusában a főváros VII. kerületében adta át Trócsányi László igazságügyi miniszter. A központ megnyitásától kezdve eddig 240 esetben nyújtott segítséget, ügyfeleinek 47 százaléka vagyon elleni bűncselekmények, 37 százaléka pedig élet, testi épség, és az egészség ellen elkövetett bűncselekmények áldozatai közül kerültek ki.

Hozzátette: annak ellenére, hogy az első központ Budapesten nyílt meg az ügyfelek 40 százaléka vidéki volt, ami jól mutatja, hogy vidéki központok létrehozására is szükség van.

Vízkelety ismertetése szerint a központok munkatársai személyre szabott tájékoztatást adnak, érzelmi segítséget is tudnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak, amelybe szükség esetén pszichológus szakembert is bevonhatnak.

A hétfőn átadott szombathelyi központban kialakítottak egy úgynevezett “patrónus szobát” ahol az áldozatok számára átmenetileg biztonságos helyet tudnak nyújtani amíg védett szálláshelyen való elhelyezésüket intézik.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment