Egyre éberebb az orosz belbiztonság

ФСБUkrajna számára folytatott kémkedéssel gyanúsított orosz állampolgárt vett őrizetbe kedden a Krím félszigeten az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az MKU ukrán radikális ifjúsági szervezet egy 14 tagú, a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsikben aktív sejtjének felszámolásáról tett bejelentést az FSZB.

Kémkedéssel gyanúsított férfit vett őrizetbe a Krímben az FSZB
Az FSZB közleménye szerint Vlagyiszlav Jeszipenko fotó- és videofelvételeket készített létfontosságú és forgalmas helyekről az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten. A szolgálat tájékoztatása szerint a gyanúsított gépkocsijában találtak egy házi készítésű robbanószerkezetnek tűnő tárgyat.

Az Interfax hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított az amerikai finanszírozású, egy 2017-es törvény értelmében idegen ügynök médiumnak minősített Szabadság Rádió helyi leányvállalata, a Krym.Realii munkatársa. Az FSZB azt állította, hogy Jeszipenkót V. Kravcsuk ukrán hírszerző ezredes látta el utasításokkal. A bíróság elrendelte Jeszipenko két hónapos előzetes letartóztatását, ellene büntetőeljárás indult. Emil Kurvegyinov ügyvéd szerint a gyanúsított orosz-ukrán kettős állampolgár.

Ukrán radikális csoportot számolt fel Oroszországban az orosz belbiztonság
A csoport 13 tagját Gelendzsikben, egyiküket pedig Jaroszlavlban vették őrizetbe. Az FSZB szerint a gyanúsítottaktól hidegfegyvereket, kommunikációs eszközöket, náci irodalmat, valamint robbanószerkezetek és lőfegyverek házilagos összeszerelését segítő instrukciókat foglaltak le.

A szolgálat közölte, hogy a csoport Kijevből és Harkivból kapott terrorcselekmények, tömeggyilkosságok és más erőszakos cselekmények elkövetésére szóló utasításokat. Az FSZB szerint a tagok a merényletekre különleges kiképzéssel, valamint hajléktalanok és egyes ifjúsági szubkultúrák képviselőinek fizikai bántalmazásával készültek. Az őrizetbe vettek ellen szélsőséges csoport létrehozása és abban való részvétel címén eljárás indult.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment