Elavult számítógépek veszélyeztetik Romániában a kormányzati szférát

Romániában mintegy százezer kormányzati számítógépet érint a Microsoftnak keddtől életbe lépő kereskedelmi döntése, amelynek értelmében megszűnt a Windows XP operációs rendszer terméktámogatása – derült ki Razvan Cotovelea román informatikai miniszter nyilatkozatából.

 

A tárcavezető azért nyilatkozott a román állami hatóságok számítógépeinek helyzetéről, mert a Microsoft keddtől nem biztosít többet javítócsomagokat, nem frissíti az operációs rendszert.

A 2003-as fejlesztésű szoftver terméktámogatásának megvonása következtében Romániában keddtől azonnal mintegy 35 ezer számítógép válik sérülékenyebbé, de a következő egy évben százezerre nőhet ezeknek a száma.

A tárcavezető rámutatott: a hatóságok ugyanakkor nem rendelkeznek pontos kimutatással arról, hogy hány darab, ilyen szoftverrel futó számítógép van az állami intézményekben. Hozzátette, a következő időszakban számos gép elavul és ki kell cserélni, ezért a következő 4-5 hónap feladata felmérni, hogy Romániában pontosan hány kormányzati számítógép van, milyen licenccel működnek, és hány új licencre van szükség – magyarázta.

A terméktámogatás megvonásának hatásait úgy ellensúlyozzák, hogy vírusölő programokat használnak, és mint mondta, a román hatóságok rendelkeznek hardverekkel és szoftverekkel, amelyek kellő védelmet biztosítanak a különböző állami rendszereknek és adatbázisoknak. Hozzátette: a román kormány hajlandó új szerződés megkötéséről tárgyalni a Microsofttal, amennyiben ez utóbbi ajánlatot tesz.

A központi és a helyi államapparátusban dolgozó hivatalnokok számítógépei biztonságban vannak, és nem számítanak semmi rendellenességre.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment