Elkészült a fővárosnak szánt két por-hab konténer

Felújított tűzoltójárműveket adtak át augusztus elsején a BM Heros-nál: a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy erdőtűz oltására használható fecskendőt, a zalaiak pedig egy magasból mentőt vihettek haza. Egyúttal megtörtént a fővárosi műszaki mentőbázisnak szánt két por-hab konténer műszaki szemléje is.

A katasztrófavédelem egyik új por-hab konténere (fotó: BM OKF)

 

A somogyiak MB Unimog U-500 TLF 3000 erdőtüzes fecskendője hónapokkal ezelőtt szenvedett balesetet, mostantól ismét  szolgálatba állhat. A Zala megyei igazgatóságnak átadott Bronto Skylift a magasból mentő szerek felújítási programjának során esett át ráncfelvarráson.

A BM Heros-nál elkészült az a két por-hab konténer is, amelyek a végső átadás után a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz kerülnek. A Csepelen már most is rendelkezésre állóval együtt így akár három eszköz is riasztható egyszerre, hiszen rövidesen a bázison lévő három hordozó jármű mindegyikéhez tartozik majd felépítmény. A műszaki egyeztetésen a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelősége, a műszaki főosztály, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a BM Heros Zrt. képviselői ellenőrizték a konténer kialakítását, műszaki követelményeit, a málhafelszereléseket.

Az oltókonténer kialakításánál fogva lehetővé teszi az ABC tüzek – habbal kompatibilis – oltóporral történő oltását, valamint a szilárd tüzek és tűzveszélyes folyadékok habbal történő oltását. A konténer felépítménye technológiailag három részre osztott, a felépítmény teteje járható kivitelű, a tetőre a feljutás létrán keresztül biztosított. A málhaterek a konténer jobb és bal oldalán alumínium redőnyökkel, zárt kivitelben készülnek. A felépítmény középső részén helyezkedik el a műanyagból készült 4 ezer literes tartály. Ennek kialakítása olyan, hogy a cserefelépítmény felvételénél, talajra helyezésénél, valamint közúton és terepen történő szállításánál megfelelő biztonságot nyújt. A habképző anyag tartálya rendelkezik ürítő- és töltőcsonkkal.

A habbekeverő rendszer legalább 4000 liter/perc vízáram mellett vízáram-arányosan lehetővé teszi a habanyag bekeverését. A rendszer különböző, rögzített bekeverési arányt képes biztosítani (1-3-6 százalék) az alkalmazott habképző anyag függvényében. A habbal oltó rendszer elemeként a tetőre rögzíthetően helyezték el a 4000 liter/perc teljesítményű és 60 méter hatótávolságú, elektromosan távvezérelt hab-vízágyút.

A konténer felépítményen belül található két darab 250 kilogrammos töltetű, ABC tüzek – habbal kompatibilis – oltására alkalmas porral oltó berendezés, külső nitrogén hajtóanyag palackkal, oldalanként kettő-kettő rugóerő-visszahúzós tömlődobbal, 20 méteres, alaktartó S 32 tömlővel és 2 kg/s áteresztő képességű porpisztollyal felszerelve.

Forrás: BM OKF

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment