Erdogan és Trump összedoldolgozik: Libiának most már biztosan jó lesz

Recep Tayyip Erdogan és Donald TrumpRecep Tayyip Erdogan és Donald Trump arról állapodott meg, hogy országaik szövetségesként szorosabban összedolgoznak Líbia tartós stabilitásának érdekében – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan és Trump legutóbb június első felében beszélt egymással telefonon, és ezután a török elnök azt mondta, hogy szerinte a tárgyaláson elért megállapodások “új korszakot” nyithatnak Líbiában. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hetekkel később úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok vonakodik meghatározó szerepet vállalni a líbiai konfliktusban.

Törökország Líbiában a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, amely a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. Haftar erőit mások mellett Oroszország segíti.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba.

Erdogan és Trump keddi telefonbeszélgetésén egyetértett abban is, hogy jó lenne, ha a török-amerikai kereskedelmi forgalom elérné a százmilliárd dollárt, valamint további kétoldalú témákról és regionális fejleményekről is egyeztettek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment