Európa Tanács: Oroszországnak fel kell lépnie az észak-kaukázusi régióban fogva tartottak kínzása ellen

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) arra szólította fel az orosz hatóságokat, hogy végezzenek hatékony vizsgálatokat és tegyenek határozott lépéseket a bűnüldöző és büntetés-végrehajtási szervek tagjai által a Csecsenföldön és az Orosz Föderáció más észak-kaukázusi régióiban elkövetett rendszeres kínzások megszüntetése érdekében.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács illetékes bizottságának első alelnöke, Mark Kelly nyilatkozatában kijelentette, komoly aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt húsz évben tett erőfeszítések ellenére Csecsenföldön a fogva tartottak kínzása továbbra is fennálló probléma maradt. Ez nemcsak a kötelesség elhanyagolásáról szól a hatóságok részéről, hanem a hatékony felügyelet és az ellenőrzés kudarcáról is szövetségi szinten – közölte.

Mély aggodalomra ad okot az is, hogy a CPT jelentéseire adott válaszukban az orosz hatóságok nem ismerték el a helyzet súlyosságát. A rendőri bántalmazás széles körben elterjedt gyakorlata, beleértve a kínzást, nem egyedülálló jelenség, a problémát a CPT többször kiemelte az észak-kaukázusi régió többi köztársasága tekintetében is – tette hozzá.

Az illetékes bizottság nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy Oroszországnak jogi kötelezettsége a bántalmazások megszüntetését célzó megfelelő intézkedések meghozatala. Mint közölték, ilyen panasz esetén gondoskodnia kell egyebek mellett az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatról akkor, is ha a fogva tartotton látható sérülések nem láthatók. Továbbá semmilyen körülmények között sem szabad engedélyezni egy gyanúsított elhelyezését olyan intézményben, ahol okkal feltételezhető, hogy bántalmazására sor kerülhet – húzták alá.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment