Ezért jó, ha ismered a beszerzési stratégiád

orianasoftware.comA cégeknek szüksége van beszerzési stratégiára, hogy a feladatokat zökkenőmentesen le tudják bonyolítani. Jó stratégia nélkül előfordulhatnak olyan problémák, mint például a szükséges alapanyag késése, vagy a minőség elmaradása. A beszerzési stratégiát gondosan ki kell alakítani, hogy a termelés akadály nélkül működhessen.

A beszerzési stratégia fogalma

A beszerzési stratégiát úgy lehet meghatározni, mint a termeléshez szükséges tervet, amely az alapanyagok és a szolgáltatások beszerzéséről szól. A stratégia kidolgozása számos tényezőtől függ, mégpedig az ütemezéstől, a beszállítótól és a költségvetéstől. A beszerzési menedzsment folyamatai arra szolgálnak, hogy a vállalkozás zavartalanul ki tudja szolgálni a vásárlókat a legmagasabb minőségben.

A beszerzési stratégia és az üzleti élet 

A beszerzési stratégia hatékony kialakításához már a legelején meg kell megvizsgálni az üzleti környezetet, és egy olyan struktúrát szükséges kialakítani, ami egyértelműen meghatározza a dolgozók szerepköreit. Emellett meg kell vizsgálni, hogy mi szükséges a termeléshez, milyen módon növelhető a vásárlás, és nem utolsó sorban, hogyan tudjuk javítani az ügyfélélményt. Elsődleges cél a költségek csökkentése, de természetesen a minőség romlása nélkül. Nem feledkezhetünk meg az ellátási láncról sem, ugyanis szükség van egy minőségellenőrzési és minőségbiztosítási rendszerre is. Továbbá feltétlenül meg kell határozni azokat a mérőszámokat, amelyekkel követni tudjuk a rendszert, és képesek vagyunk általuk javítani a szükséges pontokat. A legtöbb szervezet a hatékonyság mérésére KPI-ket (Key Performance Indicators teljesítménymutatókat) használnak.

A beszerzési stratégiák céljai lehetnek:

 • A megfelelő minőségű és mennyiségű forrás beszerzése a termeléshez
 • A termelési költségek csökkentése
 • A teljesítmények hatékonyságának értékelése
 • A folyamatok automatizálása szoftverek segítségével
 • Biztosítani a termékek időben történő szállítását
 • A vállalat hosszútávú növekedése

Segítség a beszerzési stratégia kialakításához

 • Meg kell vizsgálni a vállalkozás aktuális helyzetét

Elemezni kell a beszerzési folyamatokat, meg kell vizsgálni a gyenge pontokat, és elemezni kell a piacot. Ide tartozik a beszállítók, alapanyagok vizsgálata. Azokat a folyamatokat kell definiálni, amelyek a vállalkozás növekedését eredményezik. 

 • Fontos meghatározni a minőségi irányelveket

Ez a rész tekinthető a folyamat alapkövének. Akár a régi folyamatok szerveződnek át, akár új munkafolyamatok alakulnak, a stratégiának minden esetben illeszkednie kell a vállalkozás igényeihez.

 • Nagy hangsúly van a kommunikáción

Érdemes kikérni azoknak a véleményét a beszerzés kialakítása előtt, akik a beszerzési folyamatban kiveszik a részüket. Ők ugyanis fontos problémákra világíthatnak rá.

 • Érdemes szoftverbe fektetni

A beszerzést menedzselő szoftver segít automatizálni az ismétlődő folyamatokat, ilyenek lehetnek a jóváhagyások, számlák, vagy a készletkövetés. Rengeteg időt lehet vele megspórolni, ami hosszú távon kifizetődik. 

A hatékony beszerzés jellemzői

 • Stratégiai gondolkodás
 • Automatizált
 • Legjobb minőség
 • Eredményorientált

A beszerzési folyamat jóval több, mint egy egyszerű vásárlás. Magába foglalja a tervezést és a hatékony beszerzési stratégia kialakítását. Ha egy stratégia jó alapokkal rendelkezik, akkor a vállalkozás gyorsabban növekszik. https://orianasoftware.com/hu/fooldal/


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment