Fegyházbüntetésre ítélték a tizenhárom éve megölt műgyűjtő gyilkosait

börtön, bilincsA Fővárosi Ítélőtábla nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 20 év fegyházra ítélte a tizenhárom éve megölt műgyűjtő gyilkosát, bűnsegédjét pedig 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta; az őket a helyszínre vivő férfit rablás bűntette miatt 7 év szabadságvesztésre ítélte, míg a sértett lakásában korábban szexuális szolgáltatás ürügyén járt női társukat bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a Fővárosi Főügyészség 2018-ban emelt vádat a 2010-ben elkövetett emberölési ügyben, amely „a napokban nyert jogerős befejezést”. A Budapesten élő 81 éves sértett ismert műgyűjtő volt, hobbijáról a banda tagjai egy műkincskereskedő családtagjukon keresztül értesültek. Tudomást szereztek arról is, hogy a férfi XI. kerületi lakásában más műtárgyak mellett egy értékes festmény is található – írták a közleményben.

A banda elhatározta, hogy akár erőszak árán, rablással is megszerzi a festményt a sértettől. 2010. június 16-án a bűntársak – a csaliként magukkal vitt ismeretlenül maradt nővel – a helyszín közelében leparkoltak az autóval, egyikőjük a járműben maradt, hogy figyeljen és biztosítsa társai menekülését.

Két idősebb férfi társa megvárta, amíg a nőt beengedi a sértett a földszinti lakásába. Ott a nő elterelte a figyelmét és közben kinyitott egy udvarra néző ablakot, amin keresztül a férfiak pár perc elteltével bemásztak a lakásba, majd egyikük a már az ágyon fekvő sértett arcába csapott egy kemény tárggyal. A társa egy ragasztószalaggal többször áttekerte a hasra fordított helyzetben lévő sértett torkát, majd a szalaggal a kezeit és a bokáit összekötözte.

Ezután módszeresen átkutatták a lakást, közben az egyik férfi úgy megmarkolta a sértett torkát, hogy nyelvcsontja eltört és „agybénulás” lépett fel nála, így az idős áldozat mintegy 5 percen belül megfulladt. Ezután a magukhoz vett értékes zsákmánnyal a lakás közelében járművel várakozó társukkal a helyszínről elmenekültek – áll a közleményben – írta közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment