Felfejlesztik az orosz stratégiai rakéta erőket

Új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) prototípusával hajtottak végre próbakilövést az orosz stratégiai rakéta erők az asztrahanyi régióban.

 

A RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett közlemény szerint a szilárd hajtóanyagú rakétát mobil indítóállásról lőtték ki. A teszt sikeres volt, a rakétafej-makett célba talált. A meg nem nevezett típus hivatott a Topol-M és a Jarsz rakéták leváltására. A stratégiai rakéta erők jelenleg legalább 58, silókban elhelyezett SS-18 Satan ballisztikus rakétával, 160 mobil Topol (SS-27 Sickle) rakétarendszerrel, 50 silókban elhelyezett és mobil Topol-M-el (SS-27 Sickle B) és 18 RS-24 Jarsszal rendelkeznek. Eddig két hadosztályt fegyvereztek fel e két utóbbi típussal, és három további átfegyverzését kezdik meg a közeljövőben. Azt tervezik, hogy 2016-ra ez a két ICBM adja majd az orosz nukleáris rakéták 80 százalékát. 2020-ra több mint 170 Topol-M, 30 SS-19 és 108 RS-24-es lesz kilenc hadosztályba szervezve.

A hírekből úgy tűnik, hogy erőltetett tempóba fejlesztik az orosz ICBM-eket – míg tavaly összesen 5 kísérletet hajtottak végre ezekkel, tavaly év végén idénre 11 tesztet terveztek, amit azóta 16-ra emeltek. Az új rakéta mellett folyik a jelenleg rendszerben levők felújítása, illetve továbbfejlesztése – ezek közül az ötödik generációs Jarsz-M az év vége felé áll szolgálatba, mint Szergej Karavajev vezérezredes, a stratégiai rakéta erők parancsnoka elmondta.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment