Ha még csak ismerkedsz a faszenes grillek világával, bizonyára benned is felmerült a kérdés, hogy a számos választható opció közül vajon melyik verzióval jársz majd a legjobban. Hogy ne kelljen sokáig hezitálnod, az alábbiakban olvashatsz a legnépszerűbb fűtőanyagokról egy-egy rövid ismertetőt, hogy a következő alkalommal már úgy érezd, pofonegyszerű a választás!
Vegyes faszén
Ezeket a termékeket több különböző minőségű fából állítják elő, így a belőlük készülő faszenek is más-más tulajdonságokkal bírnak. Ezeknek a csomagoknak a legnagyobb hátránya, hogy sokszor az értékes faszén helyett a töltőtömeg nagy részét csak por teszi ki.
Kemény faszén
Mivel ezt a terméket már kimondottan csak keményfa felhasználásával készítik, sokkal kisebb a valószínűsége, hogy porrá morzsolódik a faszén a csomagolásban, mire hozzád kerül.
A világrekorder
Az argentin esőerdő legkeményebb fáinak (Guayacan, Guayaibi, Mistal és White Quebracho) felhasználásával készült Kamado Joe – Big Block faszén akár 18 órán keresztül is képes az izzásra. Minden kapható szénnél tovább ég, így ha maratoni barbecue sütést tervezel, nem érdemes másfelé tekintened.
Már tudod, hogy min szeretnéd megsütni az ebédet, már csak az a kérdés, hogy milyen grillgyújtót használj? Nézd meg a SpaTrendnél található csúcsminőségű grillgyújtókat, hogy ne a parázs elkészítése vigye el a legtöbb idődet!
Brikettek
Amennyiben arra a döntésre jutottál, hogy brikettel szeretnéd felfűteni a grillsütődet, nagyon figyelj oda, hogy milyen minősítésűt veszel. Nem mindegy ugyanis, hogy étkezési célzattal is használható-e a termék. Azokat a briketteket, amiket fűtésre gyártanak, többnyire nem természetes anyagokkal tapasztják össze, amik az ételeket felfüstölve enyhébb esetben elronthatják azok aromáját, rosszabb esetben pedig egészségkárosodáshoz is vezethetnek.
Ha valami igazán természetközeli megoldást keresel, tanácsos kipróbálnod a kókusz brikettet. Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert ez a kizárólag kókuszhéjból és háncsból készült termék. Amennyiben fontos, hogy minél kevesebb füstöt árasszon, ez lesz a jó választás számodra.
Hogyan készítsd elő a jó parazsat?
Elsősorban egy begyújtókéményt tölts meg félig vagy teljesen a választott fűtőanyaggal. Ez alá kell elhelyezni a begyújtókockát. Akkor áll készen a parazsad, ha már a kéményben lévő fűtőanyag teteje is izzik. Soha nem szabad azonban begyújtófolyadékkal gyorsítani a folyamatot, mert azzal szinte véget is vetettél az étkezésnek még azelőtt, hogy elkezdtél volna sütni. Ezek az anyagok teljesen elrontják az ételek aromáját, így használatuk kimondottan ellenjavallt.
Ha kész a parázs, a grill szellőzői segítségével be kell állítanunk a sütési céljainknak megfelelő hőfokot, ami grillezés esetében 150 fok felett, barbecue esetében pedig 100-150 fokos hőmérsékleti tartományt jelent.