Vannak kávéimádók és vannak, akik esküsznek a teára. Az előbbi kategóriában a kávéból készült finomságokat nem tudja felülmúlni egy fekete, zöld vagy gyümölcstea. Vagy mégis?
Van igazság a kijelentésben, ez vitathatatlan. Azonban létezik olyan tea, ami ízélményben, koffeintartalmában és a belőle készíthető frissítők tekintetében is bátran versenybe szállhat a fekete itallal.
Amit a teák koffeintartalmáról tudni kell
Arról, hogy a teák mennyi koffeint tartalmaznak és hogy az több vagy kevesebb-e, mint a kávéban található koffeinadag, sok tévhit kering. Nagy kérdés, hogy vajon helyettesíthetjük matchával a kávét? Lássuk, mi az igazság!
A gyümölcsteák nem tealevelekből készülnek, hanem növények bogyóiból, szirmaiból, gyümölcsökből. Tehát koffeinmentes teák – ha egyáltalán teának nevezhetjük őket a szó valódi értelmében.
A fekete és zöld tea koffeintartalmát illetően is sok a vita. Vannak, akik esküsznek a fekete teára, vannak, akik úgy tartják, a zöld tea “erősebb”. Vannak, akik az áztatás hosszától teszik függővé azt, hogy mennyi energiát ad a tea. Jó, ha tudjuk, hogy mindkettő ugyanúgy a teacserjéből származik, csupán a fermentálás a különbség közöttük.
Hogy mi a fermentálás? Egy eljárás, aminek az a megfigyelés az alapja, hogy a tealevél sejtnedvei az oxigén hatására oxidálódnak. Zöldről rézvörösre, barnára színeződik. Ez a hatóanyagok aktiválódásával jár. A különböző teafajtáknál más és más ideig folytatják ezt az eljárást. A zöld tea viszont nem fermentált, ezért megőrzi szép zöld színét.
A tea koffeintartalma a növénytől és a származási helytől függ, különös tekintettel az árnyékolásra. Azaz: a legmagasabb növényeken lévő legzsengébb levelek tartalmazzák a legtöbb koffeint és antioxidánst. Így viszont világossá válik, hogy miért a zöld tea koffeintartalma a legnagyobb a teák közül.
Kávé helyett matcha. Működhet?
A válasz erre az, hogy igen, működhet a csere. Amit veszíthetünk, az a gyomorfájás, a hirtelen energialöket utáni gyors “leeresztés”, az erős szívdobogás, magas vérnyomás és a rossz szájíz.
Egy csésze matcha tea 35 mg koffeint tartalmaz (1 gramm matcha porral készítve), míg a kávé 95 mg-ot. Azonban a matchában található L-theanine egy nyugtató hatású aminosav, ami ellensúlyozza a koffein hirtelen felpörgető hatását. Ugyanakkor hosszan tartó nyugodt és éber állapotot eredményez akár hat órán keresztül.
A matcha, ami nemcsak felpörget, de finom is!
A minőségi (ez nagyon fontos!) matcha teának azontúl, hogy jó hatással van az egészségünkre, az íze is lágy, selymes és édeskés. Elsőre szokatlan, de a matcha nemcsak teaként fogyasztható, de bármi készíthető belőle, ami kávéból is. Így ihatunk isteni matcha lattét, frappét, capuccinót is. Hidegen is, melegen is finom, és külön említésre méltó, csak arra kell odafigyelni, hogy megfelelően elkeverjük a teaport, ne maradjon csomós, de erre már léteznek nagyon gyors megoldások is, például egy kézi tejhabosító.
Készül belőle édesség alapanyag, puding, sütemény és fagylalt. Otthon, a konyhádban is bármikor varázsolhatsz matcha teás finomságokat, amiktől bónuszként energikus és hosszú távon egészséges is lehetsz!