Hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt

A legutóbbi, a témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt.

 

A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39 százalékát partnerkapcsolatban követik el – olvasható a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Jogvédő Egyesület közös, szerdai közleményében.

A szervezetek utaltak arra, hogy 2011-ben az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 72 nő halt meg családon belüli erőszak miatt.

Hangsúlyozták: ma Magyarországon minden ötödik nő ki van téve a családon belüli erőszaknak, és felbecsülhetetlen azoknak a száma, akik partnerkapcsolaton belül lelki vagy anyagi fenyegetettségben élnek.

A két szervezet azért tartotta fontosnak közölni mindezt, mert hétfőn a késő esti órákban zajlott a parlamentben a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezés vitája.

“A parlamenti vita során kiderült: a magyar Országgyűlés megválasztott képviselői közül kétségbeejtően kevesen értik, miről is szól ez a harc, mi a célja az eredményekért küzdő civileknek, szakértőknek, vállalatoknak” – hangsúlyozták.

A szakemberek szerint pedig jelentősen visszaszorítaná a bántalmazásokat, gyilkosságokat, ha megszületne egy önálló törvényi tényállás a családon belüli erőszakra. Abban az esetben a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa, valamint cél az is, hogy a büntetés elsősorban letöltendő szabadságvesztés legyen – fűzték hozzá.

Forrás: NANE/MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment