Hogyan kapcsolódik a máj az emésztési folyamatokhoz?

myrobalanmed.huA májat elsősorban úgy ismerjük, mint a legfontosabb méregtelenítésért felelős szervünket. A működése azonban ennél sokkal összetettebb, ugyanis még ezenfelül is rengeteg élettani funkcióban vesz részt – többek között az emésztésben is.

A májról röviden

A máj a hasunk jobb oldalán, a rekeszizom felett, a bordák alatt helyezkedik el. A megfelelő működése létfontosságú, nélküle ugyanis csak néhány óráig maradnánk életben. 

Több fontos feladatot is ellát, például lebontja a szervezetbe jutott káros anyagokat, megtisztítja a vért, részt vesz a koleszterintermelésben, kiválasztja és tárolja a zsírban oldódó vitaminokat és a hasznos tápanyagokat, szabályozza az anyagcserét és a pajzsmirigyhormonok működését.

Amennyiben az emésztésben játszott szerepét nézzük, akkor jó, ha tudjuk, hogy a tévhitekkel ellentétben az epefolyadékot nem az epehólyag, hanem bizony a máj termeli, az epehólyag csupán elraktározza azt.

Hogyan vesz részt a máj az emésztésben?

Az emésztés során a máj által előállított epesav kulcsfontosságú feladatokat lát el. Az epehólyagban tárolt folyadék emésztés közben a patkóbélbe áramlik, itt pedig segít lebontani a zsírokat, hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat, és még az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik. 

A belekben lévő baktériumok és gombák elpusztulásakor ugyanis méreganyagok képződnek, amiket az epefolyadék képes semlegesíteni.

Miután mindezen feladatait ellátta, az epesav elsődlegesből másodlagossá alakul, azután visszajut a májsejtekbe, ahol a máj úgynevezett biotranszformációs folyamatokkal ismét elsődlegessé alakítja át, majd visszajuttatja az epehólyagba. 

Ez tehát egy okosan felépített körforgás, ami naponta körülbelül 5-10 alkalommal megy végbe. Ezalatt a szervezetben lévő, összesen 2-3 grammnyi epesav egy része kiürül az anyagcsere következtében, így a májnak a folyadék pótlásáról is folyamatosan gondoskodnia kell. A máj tehát az epetermelés és az epefolyadék újrahasznosításának folyamában vesz részt.

Miért vigyázzunk a májunkra? 

Az egészségtelen táplálkozás által annyi méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe, melyet a máj sokszor már képtelen feldolgozni, ez pedig különféle problémákhoz vezethet. A megoldás az, ha évente 1-2 alkalommal egy alapos méregtelenítést végzünk a Myrobalan termékeinek valamelyikével.

A természetes összetételű étrend-kiegészítők a bélrendszert, a májat, a vért és a nyirokrendszert is tisztítják, regenerálják.

Ez azért fontos, mert ha máj kevesebb epesavat tud előállítani, akkor a zsírok egy része emésztetlenül marad, ez pedig szűkíti az ereket, növeli a koleszterinszintet, valamint epekövet és epegörcsöt is okozhat. 

A gyógyszerek mellőzése szintén ajánlott, hiszen a káros pirulák szintén rengeteg pluszmunkát adnak a májnak. Helyettesítsük őket gyógynövényekkel vagy természetes összetevőkből álló készítményekkel!

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment