Így válasszunk munkaruhát – Gyakorlati szempontok

munkaruhaMunkaruha vásárlás előtt számos kérdésünk merülhet fel. Ha gyakorlottak vagyunk a kiválasztásban, illetve pontosan tudjuk, mire van szükségünk, abban az esetben könnyű dolgunk van, ám ha új feladattal állunk szemben, az alábbi gyakorlati tanácsok jelenthetnek segítséget. A munkaruha kiválasztása során elsősorban azt kell számba venni, a munkafolyamatok milyen követelményeket jelentenek a ruházattal szemben.

Általános célra a legtöbb munkaruha megfelel, viszont nagyobb fizikai igénybevétel esetén vastagabb és erősebb anyagból készített ruházatra van szükség. Ha a mozgékonyság biztosítása a cél, válasszunk inkább vékonyabb, rugalmasabb darabot.

A munkaruhák szabása, illetve kialakítása többféle lehet. Kaphatók derék- és kertésznadrágok, választhatunk különálló kabátot, de az úgynevezett overálok is népszerűek.

A kabátok is többféle szabással rendelkezhetnek; gumis és „rendes” derékkal rendelkező változatokkal is találkozunk. Nem lehet kijelenteni, melyik ajánlott és melyik nem, hiszen a saját igényeink, illetve a végzett munka határozza meg, melyik lehet a szerencsésebb választás. Hajlongás közben a gumis derék felcsúszhat, szabadon hagyva az érzékeny derekat. Más jellegű munkavégzés során azonban ideális lehet a gumis derék, ami jó stabilitást biztosít a munkavédelmi kabátnak. A deréknadrágok között is találkozunk gumis, illetve öves változatokkal. A kertésznadrágok vállpánttal kapaszkodnak a testhez. Nehéz lenne állást foglalni egyik vagy másik típus mellett; válasszunk az igényeink és a szokásaink alapján.

Bizonyos munkakörökben kiemelt jelentőséggel bírhat a ruha anyaga. A legtöbb fizikai munka esetén jó választást biztosítanak az erősebb pamutból készült ruhák, mozgékonyabb munkavégzés esetén pedig a kevertszálas változatok lehetnek ideálisak. Nyílt láng használata esetén lángálló, savval végzett munka esetén saválló munkavédelmi ruházatra van szükség. Ezek használata esetén természetesen kiemelten fontos a megfelelő munkavédelmi felszerelések használata is. Elektromos berendezéseken, illetve elektromos hálózaton végzett munka esetén antisztatikus anyagra van szükség.

Amennyiben télen kültéren vagy fűtetlen helyiségben kell munkát végeznünk, válasszunk béléssel rendelkező változatot. Éjszakai munkavégzés esetén mindenképpen olyan öltözetre van szükség, ami láthatósági elemekkel rendelkezik. Esős területeken használjunk esőköpenyt vagy vízálló overált. Éles tárgyakkal végzett munkához ideális választást biztosítanak a vágásbiztos anyagok.

Érdemes szót ejteni a dizájnról és a szabásról is.

Noha egyik munkavégzés sem párizsi divatbemutatón zajlik, próbáljunk úgy választani, hogy lehetőleg ne érezzük magunkat nevetségesnek az öltözetben. Ennél azonban fontosabb, hogy a munkaruha megfelelő számú és méretű zsebbel rendelkezzen. Munka közben mindig rá kell jönnünk, hogy nem létezik elég zseb egy munkaruhán.

Új munkaruha vásárlását követően a terméket tiszta területen próbáljuk fel, ha esetleg cserére lesz szükség, ne legyen gond emiatt. Tartsuk szem előtt, hogy a munkavédelmi öltözetek zöme újonnan még kemény és durva, de emiatt nem kell aggódnunk, hiszen használat során megtörik és kényelmesebbé válik.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment