Ebben a bejegyzésben egészen pontosan a limoncello bemutatásának szentelünk némi időt. Tesszük ezt abból a megfontolásból, hogy nemcsak roppant finom, hamem egészen különös élményt kínál a kortyolása.
megnézzük, hogy egész pontosan honnan is ered a limoncello története. Azt is végigvesszük majd, hogy miként zajlik a készítése, majd pedig némi kedvcsinálóra is kitérünk a kóstolását illetően.
Honnan is származik a sokak kedvencének számító limoncello?
Érdekesség, hogy maga a limoncello szó is az intenzív citromízű likőr megfelelője. Ami a lokációját illeti, leginkább Sorrentohoz, az Amalfi-parthoz és Capri szigetéhez szokás kötni az eredetét. Bár ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények.
A legegyszerűbb talán, ha az iDrinks webáruház likőr kínálatát nézzük meg először. Egyébként komoly rejtély övezi, és számos elmélet lengi körül azt, hogy egész pontosan hogyan is jött létre a limoncello.
Egyes vélekedések szerint a történet origója Capri, ahol Massimo Canale üzletember családjához köthető maga a kitalálás. De akadnak más vélekedések is, miszerint az 1900-as évek elején a sorrentói nagycsaládosok alkották meg ezt a remekbe szabott nedűt.
Hogyan készül maga a limoncello?
Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy adalékanyagok és színezőanyagok nélkül történik a készítés folyamata. Ami egyébként olyannyira kevés hozzávalót igényel, hogy sokan otthon is sikerrel próbálkoznak vele.
A folyamat első lépéseként a gyümölcs meleg vízben történő mosása történik. Ennek a fázisnak a lényege, hogy egy kefével sikerüljön megtisztítani a citromok héját. Amikor ez megtörtént, magát az alkoholt egy kancsóba öntik.
Ehhez adják aztán hozzá a héjból nyert aromás kéregdarabokat. Az elkészült produktumot sötét helyen kell tárolni, aztán bő egy hónap elteltével az előkészítés egy kis fazék víz és cukor hozzáadásával folytatódik. Mintegy negyven nap után a folyadékot palackokba szűrik. Ezután már csak a fagyasztóba kell pakolni a kész italt.
Milyen élményt kínál a limoncello fogyasztása?
Fontos, hogy a limoncellot hűtve ajánlott fogyasztani. Persze akadnak olyanok is, akik inkább szobahőmérsékleten szolgálják fel. Ami biztos, hogy az önálló fogyasztás élményén túl akár tonikban vagy pezsgőben elkeverve is remekbe szabott élményt kínál.
A limoncello fogyasztása nem feltétlenül csak az ízélmény miatt bizonyulhat előnyösnek. Fontos ugyanis tudni, hogy különösen jót tesz az emésztésnek. Ennélfogva étkezések előtt különösen optimális választást jelenthet.
Pláne, hogy fenomenális érzés belekortyolni a fanyar, ugyanakkor mégis édes, semmihez sem hasonlítható ízvilágába. Tényleg csak ajánlani lehet a kóstolását, vagy akár időről időre a kortyolását is.