IT-biztonság: a magyar vállalatok harmada veszélyben van

A kelet-európai vállalatok 42 százaléka tapasztalt szoftver sérülékenységet — derült ki a Kaspersky Lab kutatásából.

A magyar vállalatok dolgozói sokszor találkozhatnak a sérülékeny szoftverek következményeivel, amelyek komoly biztonsági incidenseket okozhatnak az üzleti szférában. Ez volt az egyik fő következtetése a Kaspersky Lab és a B2B International „Globális vállalati informatikai biztonsági kockázatok” című felmérésének, amelyet 2013 tavaszán végzett el a két vállalat.

A legális szoftverek sérülékenységeinek egyik fő forrása a vállalati számítógépes fertőzések és kritikus adatszivárgások. A két vállalat felmérésében résztvevő vállalatok 38 százaléka állította, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer érte őket ilyen incidens.

Tény, hogy Kelet-Európában az ilyen típusú incidensek csökkentek, hiszen 2011-ben a megkérdezettek 67 százalék nyilatkozott incidensről, míg ez a szám 2013-ban már csak 42 százalék körül alakult. Összességében a megkérdezett kelet-európai vállalatok 87 százaléka számolt be arról, hogy az incidensek legfőbb okai a belső biztonsági problémák és a szoftveres sérülékenységek voltak.

Ami az incidensek arányát illeti, a felmérés szerint Oroszország (51 százalék) vállalatait érintették leginkább ezek a fajta problémák. Az ázsiai és csendes-óceáni térség országai közül a vállalatok 43 százaléka találkozott ilyen jellegű problémával, míg Észak-Amerikában és Japánban a megkérdezett vállalatok mindössze 38, illetve 29 százalékának volt hasonló incidensben része.

Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 25 százaléka szenvedett adatszivárgást a legális vállalati szoftvereknek köszönhetően, míg 9 százalékukat érte ennek következtében pénzügyi veszteség.

A fejlett vállalati biztonsági megoldás sok esetben segít elkerülni a kritikus sérülékenységeket és fenyegetéseket. A Kaspersky Endpoint Security for Business prefesszionális biztonsági megoldást kínál minden vállalat számára. Az Automatix Exploit Prevention felismeri és blokkolja a gyarkan használt alkalmazások biztonsági réseit, míg a System Management hatékonyan kezeli a vállalati munkaállomásokat, ezáltal lehetővé téve a központilag telepíthető biztonsági frissítéseket a vállalati eszközökön.

A Kaspersky Lab megoldása biztosítja azt a magas szinű védelmet és biztonságot, amelyre minden vállalati informatikai infrastruktúrának szüksége van, ha a szoftverek nem rendelkeznek naprakész frissítésekkel.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment