Jogerősen három és fél évre enyhítették M. Richárd büntetését

M. RichardHárom év hat hónap fogházbüntetésre enyhítette másodfokon az M. Richárdra kiszabott büntetést a Fővárosi Törvényszék a Dózsa György úti baleset ügyében, az ítélet jogerős.

A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta, hogy 2017 májusban M. Richárd a megengedett 50 kilométer/órát jelentősen meghaladó sebességgel közlekedett a XIII. kerületi Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés felé, hogy ott elsőbbségi helyzetben egyenesen haladjon tovább a Hősök tere irányába.

A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező harmadrendű vádlott a forgalomirányító lámpa zöld jelzését követően a Dózsa György útról a kanyar szabályos ívét levágva kívánt bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. A harmadrendű vádlott a kanyarodás megkezdése előtt nem észlelte az M. Richárd által vezetett jármű közeledését, folytatta a kanyarodást, így az elsőrendű vádlott gépjárművével – fékezése ellenére – nekiütközött a balra kanyarodó személygépkocsinak.

Az ütközés miatt mindkét jármű felborult, és a járdára sodródott, a trolibuszmegállóban három gyalogost el is ütöttek. A harmadrendű vádlott által vezetett jármű két utasa életét vesztette, és az autót vezető férfi is életveszélyesen megsérült. M. Richárd és az elgázolt gyalogosok könnyebben sérültek.

A bíróság ezzel az üggyel együtt tárgyalta M. Richárdnak egy másik, garázdaság és testi sértés miatt indított büntetőügyét is. A vád szerint a férfi 2015. júniusában a Károly körúton közlekedett gépkocsijával – az ügyben korábban jogerősen elítélt másodrendű vádlott társaságában -, amikor megelőzött és majdnem elsodort egy kerékpárost. A sértett, hogy jelezze a veszélyt, rácsapott a kocsi oldalára. Kár nem keletkezett a személygépkocsiban, de mind az elsőrendű vádlott, mind pedig utasa észlelték az ütést. Az elsőrendű vádlott megállt az autójával, hogy számonkérje a biciklist, akit a másodrendű vádlottal közösen bántalmazott.

A Pesti Központi kerületi Bíróság (PKKB) 2020. szeptember 30-án M. Richárdot 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől, a vele szemben közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vád alól pedig felmentette. A harmadrendű vádlottat, a Dózsa György úti balesetnél szabálytalanul kanyarodó autó sofőrjét, a bíróság egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és egy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben a vádlottak és védőik, illetve az ügyészség az elsőrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletében megállapította, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítási eljárás teljeskörű és szakmailag helytálló volt.

A törvényszék szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) helyesen következtetett arra, hogy az első- és harmadrendű vádlott által elkövetett közúti közlekedési szabályszegések idézték elő a Dózsa György úti halálos balesetet, így mindkettőjüket bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset okozásának vétségében. A Károly körúton történtekkel kapcsolatban pedig azt mondta ki, hogy helyesen állapította meg a PKKB M. Richárd bűnösségét garázdaság és könnyű testi sértés vétségében, és helyesen mentette fel a közúti veszélyeztetés miatt emelt vád alól, a férfi ugyanis figyelmetlenségből nem észlelte a kerékpárost, így csak gondatlan magatartás róható a terhére, szándékos elkövetés nem.

Az elsőfokú ítélet óta több mint kilenc hónap telt el úgy, hogy ebből M. Richárd több mint öt hónapja letartóztatásban van, így – nagyobb nyomatékkal – az időmúlásra és a vádlottak megbánó magatartására tekintettel a bíróság lehetőséget látott az első fokon kiszabott büntetések enyhítésére.

Az FT azt is figyelembe vette, hogy az elsőrendű vádlott felismerte: a magatartási szabályok folyamatos megsértése miatt segítségre szorul. A harmadrendű vádlott esetében az időmúlás mellett enyhítő körülmény volt a cselekmény előtti és utáni tiszta közlekedési élete, büntetlen előélete, továbbá az is, hogy ő maga is megsérült a balesetben – közölte a törvényszék.

A törvényszék ezek alapján az elsőrendű vádlottat, M. Richárdot jogerősen három év hat hónap fogházbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra, a harmadrendűt pedig egy év három hónap – két évi próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, őt a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. A törvényszék egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, így az elsőrendű vádlottal szemben korábban kiszabott végleges hatályú, illetve a harmadrendűvel szemben meghatározott egy év tartamú közúti járművezetéstől eltiltás is érvényben marad. Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó cikkeink

One Thought to “Jogerősen három és fél évre enyhítették M. Richárd büntetését”

  1. Subi2

    Hát nem egy lrettentő ítélet egy többszörösen visszaesővel szemben.

Leave a Comment