Jön az orosz katonai robotok új generációja

orosz-harci-robot-platform-mAz orosz fegyveres erők 2017-től már jelentős számban alkalmaznak robotokat, ennek érdekében megfeszített erővel folyik fejlesztésük – írta a Russia Beyond the Headlines.

Az univerzális katona a Platform-M, amely felderítésre, őrszolgálatra és a csapatok tűztámogatására is alkalmas, automata gránátvetővel és géppuskával van felszerelve. Bizonyított a nyári kalinyingradi hadgyakorlatokon és már meg is kezdték hadrendbe állítását.

Hasonló a Wolf-2, tulajdonképpen azonos a feladatköre, de főleg a stratégiai rakéta alakulatok objektumainak őrzésére szánják. Jóval nagyobb és erősebb a Platform-M-nél: súlya a lánctalpas járműnek egy tonna, három mérföldes távolságból is irányítható rádióval. A hagyományos kalasnyikov-géppuskákon kívül Utes és Kord nehézgéppuskákkal is felszerelhető, éjjel és menet közben is képes célzott tüzelésre, s ami robotoknál szokatlan, páncélvédelmet kapott.

Az Uran-6-os többfunkciós aknaszedő, amely húsz katona munkáját képes elvégezni biztonságos távolságból. Akár egy kilométeres távolságból irányítható, hernyótalpas, tolólemezével hatástalanítja a robbanószerkezeteket, és túléli a “találkozást” akár 60 kilogrammnyi TNT-vel is.

A robot kommandós a Shooter (Szterelec), egy lánctalpas alvázra erősített géppuska. Mivel kicsi és könnyű (csupán fél tonnás), bár lassú, egy gyalogló ember sebességével tud haladni, elsősorban az utcai harcok eszköze, például képes a lépcsőn járásra.
Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment