Jövőre már lehet jelentkezni a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola képzéseire

katona-bakancsA következő tanévben már lehet jelentkezni a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium képzéseire – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közlemény szerint a 2022/2023-as tanévben honvéd kadét ágazati szakképzés – gépjármű mechatronikai technikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmairány -, valamint honvéd kadét közismereti képzés – gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés – indul. Az intézménybe a nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárásban jelentkezhetnek. A felvételizőknek kötelező a központi írásbeli vizsga, és az intézmény szóbeli felvételit, valamint fizikai alkalmassági felmérést is tart – írták.

Hozzátették: a Modern városok programban támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd. A Magyar Honvédség és a HM tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok száma először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült – emlékeztettek.

Ismertették, hogy a honvéd középiskolákban és kollégiumokban, a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emelt szintű honvédelmi nevelését, oktatását bentlakásos rendszerben, egyedi program szerint végzik. A diákok nem kapnak katonai kiképzést, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező katonai pályát választaniuk. A középiskolai tanulmányaik befejezése után a kadétok is felvételizhetnek civil felsőoktatási intézményekbe – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment