Ahogy a mondás is tartja: Minden kezdet nehéz. Amikor elkezdünk tanulni vagy valamilyen új ismeretet próbálunk elsajátítani, ha nincs egy nagyon jártas mentorunk, könnyen beleeshetünk azokba a hibákba, amiket a legtöbb újonc elkövet. A következő cikkben összegyűjtöttük azokat a rossz szokásokat, amiket a konyhában nagyon sokan alkalmaznak, pedig a megfelelő ismeretek birtokában biztosan sokkal ízletesebb ételeket tudnának készíteni.
A fagyasztott húsok feldolgozása
A mindennapos rohanás során van, hogy az okozza a legnagyobb nehézséget otthon, hogy megint ki kell találni mit fűzzünk. És amikor végre megjön az ihlet megeshet, hogy a hozzávalók egy része még a fagyasztóban van. A húsok esetében a lehető legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy onnan kivéve azonnal a sütőbe/serpenyőbe/grillre tesszük.
Jó lenne elfelejteni a mindennapos agyalást, és elengedni az aggódást a főzés napi gondja felett? A Receptneked.hu oldalon minden napra találhatunk menő javaslatokat, hogy nekünk már csak a hozzávalókról kelljen gondoskodni.
Amennyiben fagyott húst teszünk az edénybe a végeredmény nagyon csalóka lehet. Kívülről ugyan azt gondolhatjuk megsült, de a fagyos belső miatt nagy valószínűséggel az étel közepe nyers marad.
A kedvenc kés
Mindannyiunknak megvan az a kése a konyhában, amit szíve szerint szinte bármihez használna, pedig nem tanácsos. A munkafolyamatok megkönnyítése érdekében érdemes a húsokhoz nagyobb, nehezebb kést használni, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz és csontozott szárnyasokhoz elegendő egy kisebb kés is. A kenyérfélék esetében pedig az él típusra kell odafigyelni, hiszen ezek esetében a recés éllel járunk a legjobban.
Rizsfőzés
A rizs a kezdők számára egy igazi rémálom tud lenni. Ha nem figyelünk hamar leég, tapad, ragacsos, kemény marad, stb. Tehát az elrontási skála eléggé széles. Ennek az egyik oka, hogy érzésre próbáljuk csinálni, és nagyon rágörcsölünk. A rizshez pontosan kétszeres mennyiségű vizet kell adni, hogy megfelelő mennyiséget tudjon felszívni, így érdemes mérőpoharat használni ahelyett, hogy a zacskóból öntenénk a lábosba.
A kevergetés a főzés során szintén nem tanácsos. Amennyiben elég alacsony a főzés hőfoka a leégéstől nem kell tartani, a kevergetés során azonban a szemek sokkal nedvesebbé válnak, a végeredmény pedig egy összetapadt massza lesz a pergő szemek helyett.
Hideg serpenyő
Amennyiben valamit zsiradékon kell kisütni, akkor tanácsos a serpenyőt már előre felmelegíteni. Ekkor ugyanis az étel nem fog túlzott mennyiségű olajat vagy zsírt felvenni, és sokkal könnyebb lesz elérni a tökéletes állagot.
Látható tehát, hogy néhány apró szabály betartásával a főzést is sokkal egyszerűbbé lehet tenni, az ételek pedig nagyobb valószínűséggel fogják elérni az áhított állagukat.