Kiderült mivel töltik az idejüket a rendszergazdák

A Microsoft és az IDC friss nemzetközi felmérése szerint 1,5 milliárd órás időráfordítást és 22 milliárd dolláros kiadást jelent a fogyasztók számára az illegális szoftverekkel telepített kémprogramok okozta károk helyreállítása. Az összeg a vállalati szférában elérheti a 114 milliárd dollárt.

A Microsoft a felmérés adatait Play it Safe elnevezésű kampánya részeként hozta nyilvánosságra, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az illegális szoftverek használatával járó rejtett kockázatokra. Az IDC-vel készített „The Dangerous World of Counterfeit and Pirated Software” című tanulmány szerint az illegális szoftvereket letöltő fogyasztók esetében egy a háromhoz, cégek esetében három a tízhez az esélye annak, hogy az illegálisan letöltött szoftver rosszindulatú programokkal fertőzött. A Microsoft szerint a rosszindulatú programok okozta károk beazonosítása, kijavítása és helyreállítása komoly megterhelést jelent: a fogyasztók 1,5 milliárd órát és 22 milliárd dollárt, a vállalkozások 114 milliárd dollárt fordítanak ezek helyreállítására.

Másfél milliárd órát igényel a hamis szoftverek okozta kár helyreállítása

A szoftvercég közleménye szerint a nemzetközi kutatás keretei között 270 weboldal és P2P hálózat tartalmát, több száz letöltött szoftvert és kalózprogramot tartalmazó lemezt elemeztek, valamint 2077 fogyasztóval és 258 IT szakemberrel készítettek interjút Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, Mexikóban, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A felmérések során azt találták, hogy az internetről letöltött programok 78 százaléka tartalmazott valamiféle kémprogramot, 36 százaléka trójai vírusokat és reklámprogramokat (adware) telepített a fertőzött gépekre.

A felméréshez készített interjúk tanúsága szerint a megkérdezettek 64 százalékos arányban jelezték, tudnak olyan kalózprogram felhasználóról, aki az illegális tevékenység okán biztonsági problémákkal szembesült. Az esetek 45 százalékában az illegális program lassította a számítógépet és el kellett távolítani. A válaszadók 48 százaléka jelezte, az illegális szoftverek vonatozásában az adatvesztést tartja a legnagyobb kockázatnak, míg 29 százalékuk a személyes adatokkal való visszaélés miatt aggódott leginkább.

A kutatás rámutatott arra az aggasztó gyakorlatra, amely szerint a végfelhasználók már munkahelyi számítógépeikre is telepítenek illegális programokat. Bár az IT vezetők mindössze 38 százaléka ismerte el a problémát, a dolgozók 57 százaléka számolt be ilyen gyakorlatról. Az IT vezetők 65 százaléka szerint az ilyen programok komoly biztonsági kockázatot jelentenek, hiszen könnyen támadható vakfoltot képezhetnek a cégek biztonsági hálózatán — írja a hamisitasellen.hu.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment