Kósa: 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadászokat

kosa-lajosMintegy 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadász alakulatokat, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága e beszerzéseket kedden mentesítette a Belügyminisztérium kérésére a közbeszerzési törvény hatálya alól – közölte Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke, a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője.

A politikus emlékeztetett, hogy háromezer új határvadászt vesznek fel, az ő felszerelésüket, ellátásukat, elhelyezésüket biztosítani kell, s ezt a testület is támogatta. A legfontosabbnak az emberek biztonságát nevezte, hozzátéve: a tavaszra várható újabb migrációs hullámra fel kell készülni.

Kósa ismertette azt is, hogy a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály hatálya alól is mentesítést adtak annak érdekében, hogy a honvédség repülőgép-szállítási kapacitást vásároljon. Hozzátette: a feladatokat ma régi Antonov gépekkel látják el, azonban azok szolgálati ideje lejár.

A bizottság döntött arról is, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül ne csak a honvédség, hanem a rendőrség kötelékében szolgálók is részesüljenek kártérítésben. A pénztár bedőlése 22 ezer embert érintett, s noha a kormánynak nincs ilyen kötelezettsége, nyolcvan százalék erejéig kártalanítják az érintetteket – mondta a fideszes politikus, jelezve: húsz százalékot már visszakaptak a károsultak, a hozamot nem térítik meg. A kártalanításra 1,8 milliárd forintot fordítanak.

Kósa beszámolt arról is, hogy öt, az európai bizottság általi, migrációt érintő kezdeményezésről foglaltak állást a zárt ülésen. A kényszerbetelepítésre vonatkozó javaslatot a testület egészében elutasította, a többi négyből pedig – ami elmondása szerint nem az illegális bevándorlókat, hanem a menekülteket érinti – azokat az elemeket támogatták, amelyek szűkítik a visszaélések lehetőségét. Azokat nem fogadták el, amelyek a státusszal kapcsolatos könnyítéseket fogalmaznak meg – közölte.

A frakcióvezetőt kérdezték a honvédség létszámáról is, amire válaszul kifejtette: kétezerrel kevesebb az engedélyezettnél az állomány ott, ahol közvetlen védelmi feladatokat látnak el, összességében pedig ötezres a létszámhiány.

A letelepedési kötvényekről – szintén kérdésre – elmondta, nincs konkrét céldátuma a kivezetésnek, személyes véleménye szerint jövő nyáron már nem lehet a konstrukció kiváltását kezdeményezni. Megjegyezte: az egész államháztartást értékelni kell év végén, az államadósság finanszírozásának egy kis szelete a letelepedési kötvény, amelynek kivezetése nem okoz problémát. Erre két módot is megjelölt: a kormány saját hatáskörben is dönthet arról, hogy nem bocsát ki ilyen kötvényt, a parlament pedig a törvényhelyet szüntetheti meg.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment