Leáldozott a jegyhamisításnak a legnagyobb hazai fesztiválokon

A 24. VOLT fesztivál Sopronban (fotó: MTI)

Új jegykezelési metódust vezettek be a VOLT Fesztiválon és azt követően a Balaton Soundon: a személyhez kötött jegykiadási rendszer nem csupán a hamisítást nehezíti meg, de más visszaéléseknek is elejét veszi. Amit a fesztiválozóknak mindenképp észben kell tartaniuk: a belépéshez minden esetben vigyék magukkal személyi igazolványukat vagy útlevelüket.

Ugyan nem indult zökkenőmentesen az új check-in rendszer bevezetése a júniusi VOLT Fesztiválon, azonban helyszíni tapasztalataink szerint mind a biztonsági szolgálatot biztosító In-Kal Zrt., mind a fesztivál látogatói türelemmel és megértéssel kezelték az új beléptető rendszer gyermekbetegségeit. Szerencsére miután az adatkommunikáció helyreállt és az időközben érkezett rendszerfrissítések megtörténtek, a beléptetés olajozottan működött.

Értesüléseink szerint a kezdeti fennakadásokat nem a rendszer bevezetése, hanem az adatkommunikációs rendszer leterheltsége és kliensoldali javításai okozták, amelyek miatt a fesztivál nulladik napjára érkezőknek adott esetben órákat kellett várniuk a belépésre. Mindenesetre a tapasztalatok szerint az első másfél nap problémái nem feszültséget keltettek, sokkal inkább közelebb hozták a biztonsági szolgálatot és a látogatókat: a Biztonságpiac.hu-nak nyilatkozó, a fesztiválhelyszínen szolgálatot teljesítő szakemberek szerint számos vendég kifejezetten békésen és megértéssel állt a helyzethez és barátságos hangnemben köszönték meg az őröknek a biztonságukért tett erőfeszítéseket.

A Biztonságpiac.hu érdeklődésére Novák Attila, az In-Kal beléptetésért felelős koordinátora szerint a pozitív fogadtatás fő oka az volt, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalataitól eltérően hatékony volt a látogatókkal való kommunikáció. A szakember azt is megjegyezte, hogy a fesztiválhelyszíneken számtalan alkalommal tapasztalták: az elmúlt hónapok nemzetközi terrorcselekményei után a látogatók is megértették azt, hogy a szigorított beléptetés az ő biztonságukat szolgálja, sőt, több alkalommal is volt példa arra, hogy a fesztiválozók külön megköszönték a biztonsági őröknek a többletmunkát és kifejezetten értékelték azt, hogy a biztonságuk érdekében extra feladatokat vállalnak, valamint high-tech megoldásokat is alkalmaznak a beléptetésnél.

Az idei VOLT Fesztivál nulladik napján elindított új beléptetési rendszerben minden fesztiválozónak személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel kellett igazolnia személyazonosságát, amikor átvette karszalagját. Bár ez a beléptető megoldás Magyarországon újdonságnak számít, a folyamat mégis egyszerű, és az In-Kal tapasztalatai szerint nem is feltétlenül lassítja le komolyabban a beléptetést.

Mint azt Lasz György, az In-Kal Csoport alapítója és vezető tanácsadója a Biztonságpiac.hu-nak elmondta: az új, Európában is egyedülálló beléptetési rendszert idén vezették be a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. legnagyobb magyarországi fesztiváljain – jelesül a VOLT Fesztiválon, a Balaton Sound Fesztiválon és a Szigeten. A rendszer működésének leglényegesebb eleme, hogy a jegyek beváltásakor egy ID-szkenner segítségével másolat készül a látogató személyi igazolványáról vagy útleveléről. A rendszer fesztivál adatbázisában összekapcsolja a személyes QR-kóddal ellátott jegyet a látogató adataival.

Az új check-in rendszernek köszönhetően, ha a látogató elhagyja a fesztiválhelyszínt és később újra belép, a rendszerben – az eltárolt fényképes igazolványkép alapján – látható, hogy valóban a jegy jogos tulajdonosa kíván-e belépni a rendezvény területére. Ezzel nagyrészt kiküszöbölhető, hogy a belépőjegyet harmadik személynek átadják a látogatók – tette hozzá Lasz, aki az új beléptetési rendszer „szigorúságát” a reptereken megszokott ellenőrzési metódusokhoz hasonlította.

A beléptetési folyamat – bár bonyolultnak hangzik, mégis – kimondottan egyszerű. A voucher bemutatásakor a látogató személyi igazolványát vagy útlevelét beolvassa egy ID-szkenner, ezt követően adják ki, illetve csatolják fel a karszalagot, amely immár személyhez kötött. Ha valaki valamilyen okból – feledékenységből, vagy lopásból adódóan – a karszalag kiadásakor nem tud bemutatni fényképes igazolványt, úgy a „Problémás jegyek” pultnál kaphat további segítséget. Fontos tudni, hogy ha a személyi igazolvány vagy az útlevél hiányzik, akár jogosítvánnyal – mint fényképes, személyazonosításra alkalmas okmánnyal – is be lehet lépni a fesztiválokra. Ha valakit pedig az aggaszt, hogy a zsebében van a személyije vagy útlevele, az az értékmegőrzőben adhatja le igazolványát a buli idejére. Értelemszerűen, az, a korábbi években megszokott gyakorlat sem működik már idén, hogy valaki egy egész baráti társaság számára váltja be a jegyeket karszalagokra. Mindenkinek személyesen kell igazolnia magát a belépésnél. Arra a rendszer üzemeltetői nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az adatkezelés megfeleljen valamennyi magyarországi, illetve európai uniós jogszabálynak.

A fesztivál biztonsági szolgálatát nyújtó társaságnál évek óta komoly harc folyik a jegyhamisítás ellen – főként technikai fronton. Amellett, hogy a fesztiválokon kiadott karszalagok egyre bonyolultabbak, összetettebbek, az utóbbi években még mindig sokan próbálkoztak hamisítással. A helyzet azonban most gyökeresen változott: az idei VOLT-on mindössze egy jegyhamisítási kísérlettel találkoztak a biztonsági őrök.

A jegyekkel ügyeskedők számára rossz hír, hogy a fesztiválokon egyre komolyabb technikai „trükköket” alkalmaznak a karszalagok gyártásakor és ellenőrzésekor is, így számos olyan megoldást vetnek be, amelyek elsőre fel sem tűnnek az avatatlan szemnek. Az egyik ilyen újdonság, hogy a karszalagok zárását biztosító fémgyűrűt olyan eszközökkel zárják, „plombálják”, amely jól beazonosítható alakzatot présel a fémbe. Mivel ezeket az eszközöket váltogatják is, a visszaéléssel próbálkozók nem tudják reprodukálni a fémgyűrűbe préselt formákat. Ugyancsak népszerű trükk, hogy acetonos oldószerrel oldják fel a napijegyek ragasztott felületét, azonban az új jegyellenőrzési gyakorlat ezeket a próbálkozásokat is hatékonyan szűri ki.

Több évtizedes tapasztalataik alapján az In-Kal őrei már a beléptetésnél is szigorú szemmel figyelik azokat a gyanús, rablásokra és lopásokra szakosodott csoportokat, amelyek a tömegrendezvényeken keresik potenciális áldozataikat – mondta lapunknak Novák. A szakember hozzátette, hogy – főként az új biztonságtechnikai megoldások eredményeként – idén a „nullához konvergált” a soproni rendőr-főkapitányságnak jelentett rablási, fosztogatási kísérletek, és egyéb ehhez hasonló bűncselekmények száma.

Idén megdőlt a látogatórekord a VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon is. Június 28. és július 2. között 148 ezren buliztak a Lővér kempingben Sopronban, majd Zamárdiban mintegy 157 ezren látogattak el Balaton Sound Fesztiválra.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment