Már szabadult is az ártalmatlanított palesztin merénylőt agyonlövő izraeli katonát

Kilenc hónap után kiengedték a börtönből Elor Azariát, azt az izraeli katonát, aki két évvel ezelőtt agyonlőtt egy ártalmatlanított palesztin merénylőt – jelentette az izraeli média.

Eredetileg május tizedikén járt volna le a büntetése, de testvérének szerdai esküvője miatt azt kérte, hogy két nappal korábban engedjék szabadon. “Örülök, hogy pont került erre az ügyre”- közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök a katona szabadon bocsájtása után.

Elor Azaria 2016 márciusában lőtt le egy már ártalmatlanná tett palesztin merénylőt; tettéről több videofelvétel is készült. A magatehetetlen merénylő lelövése heves társadalmi vitát váltott ki, és megosztotta az izraeli közvéleményt. Sokan jogosnak vélték a katona tettét – noha az ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival -, és kegyelmet követeltek.

Tavaly szeptemberben Gadi Ejzenkot altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke négy hónappal mérsékelte az emberölésért Azariára kiszabott másfél éves börtönbüntetést, március közepén pedig elengedték büntetésének utolsó harmadát, mert a katonai börtönben példásan viselkedett.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment