Milliónyi vizsgálat a biztonságos élelmiszerellátásért

Nébih-laboratóriumCsak a teljes élelmiszerlánc átfogó és megelőző jellegű felügyelete garantálhatja, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalra, ezért évi több millió vizsgálatot végeznek országszerte a laboratóriumokban – hangsúlyozta Bognár Lajos.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kétnapos Hungalimentaria tudományos konferencia és szakmai kiállítás megnyitóján méltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinek tevékenységét  – olvasható az MTI hírei között.

Rámutatott: a hivatalok a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. A kockázatcsökkentés leghatékonyabb módja a teljes élelmiszerláncra kiterjedő, tudományos kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszer működtetése – húzta alá.

A helyettes államtitkár jelezte: az élelmiszerlánc-biztonság biztosítása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert. Ugyanis bármilyen korszerű az élelmiszerlánc-biztonság szervezeti felépítése, működése, ha a döntésekhez nem áll kellő időben rendelkezésre a megalapozott laboratóriumi vizsgálati eredmény, nincs akkreditált és adaptált laboratóriumi vizsgálati módszer, modern műszerpark – tette hozzá.

Bognár Lajos jelezte: az országos laboratórium-hálózat szakemberei a vetőmagok GMO-mentességétől kezdve a növényvédőszer-maradványok vizsgálatán, az állat- és növény-egészségügyi diagnosztikán át az élelmiszerkomponensek ellenőrzéséig évente több millió mintán végeznek vizsgálatokat.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment