Moszkva kiutasította a holland nagykövetség két munkatársát

MoszkvaOroszország hétfőn kiutasította a moszkvai holland nagykövetség két munkatársát, válaszul arra, hogy Hollandia decemberben nemkívánatos személynek nyilvánított két orosz diplomatát.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai holland diplomáciai képviselet ideiglenes ügyvivőjét, és határozottan tiltakozott a két orosz külképviseleti alkalmazott kiutasítása ellen. Moszkva az intézkedést barátságtalan és provokatív döntésnek minősítette.

Holland sajtójelentések szerint a két kiutasított orosz állampolgár a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) munkatársa volt. A holland titkosszolgálat (AIVD) szerint egyikük meglehetősen kiterjedt informátori hálózatot épített ki, elsősorban a high-tech szektorban.

Vállalat- és szervezetneveket nem közöltek, mindössze annyit, hogy a hírszerzőket mindenekelőtt a mesterséges intelligenciával, félvezetőkkel, illetve nanotechnológiával kapcsolatos információk érdekelték.

2018-ban a holland titkosszolgálat szerint orosz kémek megpróbáltak betörni a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe. A most távozásra felszólított hollandoknak két héten belül kell elhagyniuk Oroszországot.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment