NATO: fel kell készülni egy esetleges jövőbeli, akár más természetű krízis kezelésére

Stuart Peach marsallAz euroatlanti védelmi szövetségnek le kell vonnia a koronavírus-járvány jelentette válság tanulságait, tanulnia kell azokból, és fel kell készülnie egy esetleges jövőbeli, akár más természetű krízis kezelésére – jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Stuart Peach marsall, a szövetséges országok vezérkari főnökeinek videokonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta, a jelenlegi bizonytalan időkben fontosabb, mint valaha a szövetségesek közötti szolidaritáson alapuló együttműködés a koronavírus okozta krízisből való kilábaláshoz, Európa biztonságának, a közeli régiók és a távolabbi partnerországok békéjének megőrzéséhez.

A békére és a biztonságra leselkedő veszélyeket sorolva kiemelte, hogy a vírussal összefüggésben egyre szélesebb körben terjedő hamis információk alááshatják a demokráciákat, Oroszország az elmúlt hetekben több ízben megsértette szövetséges országok légterét, Afganisztánban pedig egy kórház és civilek ellen követtek el robbantásos merényletet még törékenyebbé téve az ország biztonsági helyzetét. Irakkal kapcsolatban Peach arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására irányuló erősfeszítések még nem vezettek végleges sikerre. A nemzetközi koalíció nagy erőkkel folytatja küzdelmét az elért eredmények megőrzéséért – mondta.

Tájékoztatása szerint a csütörtöki ülés folyamán a NATO-tagállamok arról biztosították egymást, hogy a koronavírus-járvány okozta krízis nem érinti hátrányosan a kollektív védelmet. Az elrettentés és védelem politikájának fontosságát hangsúlyozták minden lehetséges fenyegetéssel szemben. Kiemelték továbbá a katonai missziók szerepét Afganisztántól Koszovóig a hosszan tartó béke elérése és megőrzése érdekében.

A tábornagy elmondta, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikere érdekében a NATO a civil hatóságok rendelkezésére bocsátja katonai képességeit. Légierejének igénybevételével részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzetet szállításában. Felhasználja a tagállamok orvosi, tudományos és technológiai ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke végezetül kiemelte: arra kell törekedni, hogy a jelenlegi egészségügyi válság ne változzon a globális biztonságot veszélyeztető válsággá.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment