Mielőtt az akácméz az asztalunkra kerül, a méheknek és a méhészeknek is nagyon sokat kell dolgozniuk érte. Magát a méz elvételét nevezik szaknyelven pörgetésnek, de tévesen gyakran pergetésként emlegetik.
Az akácméznek fontos szerepe van a táplálkozásban
A rengeteg feldolgozott anyag között válogatva egyre nehezebbé válik a kiegyensúlyozott étrend megalkotása és elfogyasztása. Ahhoz, hogy olyan tápanyagokat vigyünk a szervezetünkbe, amelyek tele vannak vitaminokkal és nyomelemekkel, alaposan meg kell válogatnunk azokat. A legjobb, ha visszanyúlunk a természethez és olyan táplálékokat eszünk, amelyek nem az emberi tevékenységből erednek.
Kulcskérdés a hétköznapokban az ételek édesítése. Sajnos a kristálycukor nem sorolható az egészséges táplálékok közé. Ebben az esetben is érdemes olyan édesítőszerek után kutatni, amelyek előfordulnak a természetben. A Bodó Méhészet akácméze kiválóan alkalmas a mindennapi fogyasztásra, ráadásul tele van értékes nyomelemekkel.
A pörgetésen nagy hangsúly van
Ahhoz, hogy kellő mennyiségű méz gyűljön össze, a méheket olyan méhlegelőkre kell vándoroltatni, ahol az adott kultúrnövénynek megfelelő mennyiségű nektárja van. Mivel az akácfa őshonos Magyarországon, ezért az akácméz esetében számottevően nagy területről gyűjthetnek be a rovarok kellő mennyiségű virágport és nektárt. A területen kívül fontos tényező még az időjárás, tehát kell, hogy megfelelő mennyiségű legyen a csapadék, illetve optimális a páratartalom. Egy olyan kaptárban, ahol 24 keret található, az ideális időjárási körülmények között 120-130 kg közötti kaptársúly érhető el.
Amikor egy kaptárban lévő méz súlya eléri a maximumot, a méhanyát a méhész egy üres kaptárba helyezi át. Ezután lesöpri a méheket e keretekről, így az anya már nem tud sérülni. A mézzel teli keretek ezt követően a fedelezőládába kerülnek, azaz megszabadítják őket a méztől, vagyis felfedelezik. A felfedelezés lényege, hogy a keret a pörgetőbe kerül, ahol a centrifugális erő hatására a méz kicsapódik belőle és összegyűlik az edény aljába, ahol egy nyíláson keresztül vödrökbe kerül. A vödrökből egy sűrű szűrőn keresztül kerül végül a hordókba a sűrű folyadék.
Sokkos méhek
A kipörgetés után nagyon fontos, hogy a keretek ugyanabban a sorrendben kerüljenek vissza a kaptárba, ahogy azelőtt voltak. Ami még ennél is lényegesebb, hogy a kijárót minden esetben nyitva kell hagyni számukra, mivel ide gyűlnek össze, azután, hogy észlelték, elvették tőlük az összegyűjtött ételt. Ezt a jelenséget nevezik a méz siratásának. Megfigyelhető, hogy ilyenkor az egyedek összekapaszkodva szárnycsapásokkal jelzik, hogy kirabolták őket. Mivel a pörgetés során a kaptár belső atmoszférája is sérült, igyekeznek ezt is helyreállítani ezek a kis rovarok az egymáshoz való dörzsölődéssel. Ebből is láthatjuk, hogy az asztalunkra kerülő akácméz milyen hosszú utat jár be attól kezdve, hogy a méhek begyűjtik a virágport.