Orosz agresszió: Csehország keresni fogja a lehetőségét a lőszerszállítások növelésére

Petr Pavel és Zuzana CaputováCsehország szövetségeseivel együtt keresni fogja a lehetőségét annak, hogyan növeljék a lőszerszállításokat Ukrajnába – jelentette ki a cseh államfő.

Petr Pavel Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt péntektől vasárnapig háromnapos munkalátogatást tett Ukrajnában. Prágába való visszatérése után Pavel a Kbely katonai repülőtéren tartott sajtótájékoztatót. Az elnök szerint Ukrajnában komoly lőszerhiány van, ami akadályozza Kijevet, hogy ellentámadást indítson az orosz megszállók ellen az ukrán területek feletti ellenőrzés visszaszerzésére.

„Ukrajnának jelenleg leginkább lőszerre van szüksége. A lőszerből kritikus hiány van, s ez korlátozza Ukrajna képességét, hogy hatékonyan védekezzen és sikeres ellentámadást indíthasson” – mondta Pavel újságíróknak a prágai katonai repülőtéren. Az elnök úgy látja, hogy az oroszok naponta négyszer-ötször több lőszert használnak fel, mint az ukránok.

„Keresni fogjuk az utat, hogyan növeljük a lőszerszállítást saját forrásainkból” – jelentette ki Pavel. Hozzátette, hogy a szövetségesekkel is tárgyalni akar, mert ugyan nagyon hatékony fegyvereket szállítanak az ukránoknak, de csak minimális mennyiségű lőszert. „Ennek így nincs értelme” – szögezte le a cseh államfő.

A régebbi szovjet gyártmányú fegyverekben használatos lőszer ugyan Csehországban már nem hozzáférhető, de más országokban még van elég – fejtette ki az elnök. „Ezek a lőszerek gyakran olyan országokban találhatóak, amelyek korábban szovjet fegyvereket használtak” – mutatott rá Pavel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról biztosította Pavelt és Caputovát, hogy Ukrajna kész teljesíteni az uniós csatlakozás minden feltételét. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások még az idén megindulhassanak” – hangsúlyozta a cseh államfő a sajtótájékoztatón.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment