Orosz csodafegyvert állítanak hadrendbe az év végéig

RS-28 Szarmat ballisztikus rakétaAz év végéig hadrendbe áll az első Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszer – jelentette ki Putyin egy katonai iskolák végzős hallgatóival Moszkvában megtartott találkozón.

Putyin szerint az orosz csapategységekhez elkezdtek megérkezni az Sz-500-as légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek is, amelyeknek nincs párjuk a világon. Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva lehetséges katonai fenyegetések és kockázatok figyelembe vételével fogja erősíteni és fejleszteni fegyveres erőit. Kiemelt feladatnak nevezte a csapatok felszerelését új fegyverrendszerekkel.

“Sokkal szélesebb körben kell majd alkalmaznunk a robotikát, a legújabb irányító és felderítő berendezéseket, a pilóta nélküli légi járműveket, és aktívan ki kell fejlesztenünk az új fizikai elveken alapuló fegyverrendszereket. A lézer-, az elektromágneses és egyéb fegyverekre gondolok” – mondta Putyin, aki szerint a világon jelenleg nincs az orosznál hatékonyabb haderő.

Korábbi tájékoztatás szerint az orosz Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta egyszerre több hiperszonikus csapásmérő egység hordozására alkalmas. Viktor Litovkin nyugállományú ezredes, katonai szakértő az RT állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy a rakéta 10-16 különböző kapacitású robbanófejet, köztük több Avangard hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkot képes hordozni, valamint akár a Déli-sarkon keresztül is elrepülni a célpontjához és bármelyik irányból csapást mérni.

“Egyetlen ilyen rakéta képes elpusztítani egy fél kontinenst. A valószínű ellenfélnek meg kell értenie, hogy Oroszországgal nem jó viccelődni” – mondta Litovkin. A hangsebesség huszonhétszerese, óránként mintegy 33 ezer kilométeres sebesség elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus eszközöket 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

Az RSZ–28 Szarmat (NATO-kódja: SS–X–30 Satan 2) orosz, föld alatti silóba telepített, folyékony hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta. A termonukleáris MIRV harci résszel rendelkező rakéta fejlesztését 2009-ben kezdte a Makejev Állami Rakétaközpont. A nagyjából 200 tonna starttömegű rakéta jelentős, közel tíz tonnás harci részt szállíthat. A rakétával az 1970-es években rendszeresített R–36-os ballisztikus rakétákat tervezik felváltani. Rendszeresítése 2022-től várható. A rakétához az Avangard hiperszonikus sebességű manőverező harci részt tervezik használni. Az RSZ–28 rakéta első tesztindítását 2022. április 20-án hajtották végre Pleszeckől.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment