Összesítették a dzerzsinki hadiüzemben történt robbanások sérültjeinek számát

Egészségügyi intézményekhez 89-en fordultak segítségért a dzerzsinszki Krisztall kutatóintézet és hadiüzemben szombaton történt robbanások nyomán – közölte az orosz szaktárca sajtószolgálata.

Az üzem dolgozói közül 44-en, a város lakói közül pedig 45-en igényeltek valamilyen szintű ellátást vasárnap reggelig. 16 embert kórházban kezelnek, egyikük állapota súlyos. A dzerzsinszki önkormányzat az Interfax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a robbanás okozta lökéshullámok következtében 309 lakóépület 900 ablaka, valamint óvodák és iskolák további csaknem 260 ablaka tört be. A helyreállítás szombat este megkezdődött, a károk felmérése még folyik.

A robbanóanyagok és -elegyek gyártásával az ötvenes évek óta foglalkozó Krisztall területén szombaton – sajtóértesülések szerint a biztonsági előírások megsértése miatt – több robbanás történt, amelyek következtében a létesítmény öt épülete összedőlt. Az igazgatót egy nappal korábban, pénteken bocsátották el, éppen a biztonsági szabályozás megsértése miatt. Őt tették felelőssé egy korábbi, áprilisban bekövetkezett robbanás miatt is, amelyben szintén megsemmisült egy téglaépület, de senkinek sem esett baja.

A körülbelül 250 ezer lakosú Dzerzsinszk Oroszország középső részén, a Nyizsegorodi területen fekszik a Volga partján, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre. Dzerzsinszk az orosz vegyianyag-gyártás egyik nagy központja, háromtucatnyi iparvállalat működik a városban.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment