Pintér szerint teljesítették a tavalyi ígéreteket

Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint száz százalékban teljesítették a 2011-es évre vállalt ígéreteiket. Körzeti megbízottból még nincs elég, a közterületeseknek pedig továbbra sem lesz fegyverük.

 

Pintér Sándor az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága előtt elhangzott keddi beszámolójában a 2011-es ígéretek között említette az EU-elnökségből adódó feladatokat, valamint a vörösiszap okozta károk helyreállítását. Ez utóbbiról Pintér úgy vélekedett, hogy a rendkívüli feladatot szakszerűen, jól oldották meg. A tárcavezető a tavaly decemberben elfogadott önkormányzati törvényről azt mondta, azt nagy társadalmi összefogással alkották meg és meggyőződése, hogy jó jogszabályt sikerült készíteni. Kitért arra, hogy a törvény a feladatfinanszírozásra koncentrál.

Külön megemlítette a közfoglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket. Ismertetése szerint a 2011 júliusától, 15 ezer fővel indult programban 2012-re már 200 ezer ember lesz foglalkoztatható. Elmondta, hogy egy 6-8 órás foglalkoztatási formáról van szó és felidézte, hogy idén 132 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

A közterületek biztonságáról szólva ígéretet tett arra, hogy az év végére feltöltik a jelenleg hétszázalékos hiánnyal küzdő körzeti megbízotti rendszert. Kérdésre válaszolva elmondta, nem kívánnak fegyvert adni a közterület-felügyelők kezébe, ugyanakkor vizsgálják a jogi lehetőségeik kiszélesítését, például a gépkocsik megállításával, az igazoltatással kapcsolatban.

A belügyminiszter a rendőrséggel kapcsolatban a foglalkoztatás elősegítéséről beszélt, példaként említve, hogy a fővárosban 120 rendőrlakást adtak át. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a közbiztonsági területen 27 év az állomány átlagéletkora.

Szólt a tűzoltók elmaradt túlóradíjának kifizetéséről, hangsúlyozva azt, hogy hatékonyabb, olcsóbb és jobb felszereltségű tűzoltóságot szeretne.

Az építési engedélyekkel összefüggésben a bürokrácia csökkentésére irányuló intézkedésekről beszélt, mint mondta, a cél a kevesebb szabványnak való megfelelés. Megemlítette, hogy nagyobb felelősséget adnának a tervezőknek.

Pintér Sándor beszámolt arról is, hogy a tervek szerint a IX. kerületben hoznának létre egy börtönkórházat. Mint mondta, a számítások alapján olcsóbb megoldás egy meglévő, megfelelően felszerelt egészségügyi intézményben kialakítani egy jól őrzött szárnyat, mint egy meglévő büntetés-végrehajtási intézetet felszerelni a szükséges berendezésekkel. A miniszter szavai szerint 2012 az önkormányzatiság gondolata jegyében telik, ősztől például oktatást szerveznek a polgármesterek számára. Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a bizottsági ülésen kérdésre válaszolva a soltvadkerti takarékszövetkezet bedőlésével kapcsolatban arról beszélt, szerinte változtatni kell a szabályozáson, mert jelenleg nincs jogi védelme az önkormányzatoknak a hasonló esetekben.

Forrás: Biztonságpiac.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment