Jó hír, hogy ma már léteznek olyan sómentes ételízesítők, amelyek kiváló alternatívát jelentenek a főzés során, a különböző fogásokat pedig garantáltan változatossá és egészségessé teszik.
A tudatos táplálkozás egyik alapelve a sóbevitel csökkentése. A túlzott sófogyasztás hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethet: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, vesebántalmak, sőt akár még csontritkulás is kapcsolódhat hozzá. Mégis sokan nehezen tudják elképzelni az ízletes ételeket só nélkül.
Ezért érdemes csökkenteni a sóbevitelt
Egy, a Bulkshop által kínált sómentes ételízesítő alkalmazása kifejezetten ajánlott. Ezt támasztja alá a WHO ajánlása is, amely szerint egy felnőtt napi sófogyasztása nem haladhatná meg az 5 grammot. Ezzel szemben a legtöbb ember sóbevitele ennek a kétszerese, sőt, sok esetben a háromszorosa is lehet.
A legtöbb só nem is igazán a főzés során kerül az ételbe, sokkal inkább a félkész, feldolgozott élelmiszerekből származik. Ennek kivédésére a legjobb, ha otthon készítjük el ételeinket és természetes ételízesítőket alkalmazunk.
A sómentes ételízesítők előnyei
Az ilyen fűszerek a hagyományosnál egészségesebb alternatívát jelentenek, hiszen mentesek a nátriumtól. Így nem terhelik feleslegesen a szívet és a vesét, valamint a vérnyomás normalizálásához is hozzájárulnak. Egy minőségi termék nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, ízfokozót és rejtett cukrot sem. Így azok is biztonsággal fogyaszthatják, akik diétáznak, cukorbetegek vagy ételallergiával küzdenek.
Egy megfelelően összeállított fűszerkeverék kellően gazdag ízvilággal rendelkezik, így só alkalmazására nincs is szükség. Önmagukban is komplex élményt nyújtanak. Abban az esetben, ha sómentesen főzünk, nyitottabbak leszünk más alternatívákra. Bátrabban kísérletezünk majd a zöldfűszerekkel és a szárított zöldségekkel is.
Ezekben az esetekben ajánlott
A sómentes étkezés előnyös mindenkinek, de azoknak, akik magas vérnyomással vagy szív- és érrendszeri problémákkal élnek együtt, különösen ajánlott. Ahogy abban az esetben is, ha valaki veseproblémákkal él együtt. A tudatos táplálkozást követőknek, valamint gyerekeknek és időseknek ugyancsak előnyös, hiszen az ő szervezetük érzékenyebb a túlzott nátriumbevitelre.
A só helyett haszáljunk inkább friss vagy szárított zöldfűszereket, fokhagymát, gyömbért vagy hagymát, ezek ugyanis természetes aromákban gazdagok. De igen ízletesek és egészségesek a pirított magvak is.
A sómentes ételízesítők nemcsak az egészséges életmód részei, de új kulináris távlatokat is nyitnak. A megfelelő fűszerek kiválasztásával könnyedén elérhetjük, hogy ételeink ízletesek, változatosak és táplálóak legyenek – felesleges só alkalmazása nélkül. Ha szeretnénk beszerzi néhány természetes alapanyagot, keressük fel a fentiekben említett webáruházat!