Szakmányban hatástalanítják a bombákat

Hatástalanították a Veresegyházon szerdán előkerült világháborús bombát, ma pedig Angyalföldön tevékenykednek a Magyar Honvédség tűzszerészei – közölte a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje.

Gajdos Milán korábban elmondta: a Pest megyei településen, a Sport utcában közterületen, földmunkák közben került elő a robbanótest, amelynek orrgyújtószerkezete élesített volt. A tűzszerészek sikeresen eltávolították a FAB-100-as típusú száz kilogrammos szovjet légibomba orrgyújtószerkezetét. A hatástalanított robbanóeszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre.

A művelet idejére összesen harminc embernek kellett elhagynia a területet. A rendőrség a korábban elrendelt korlátozásokat feloldotta – tájékoztatott Gajdos.

Második világháborús bombát hatástalanítanak ma Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában – közölte Gajdos. A kommunikációs tiszt elmondta: egy ötszáz kilogrammos második világháborús légibomba került elő szerdán egy zárt építési területen, földmunkák közben. A robbanótest élesített gyújtószerkezeteit a helyszínen kell hatástalanítani, ezért a a környéket mintegy 500 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik. A lezárások a közeli vasúti közlekedést nem befolyásolják, de a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járatát érintik. A XIII. kerületi önkormányzat közzétette a befogadóhelyek címét.

A tűzszerészeti munkálatok idejére a rendőrség csütörtök reggel 7 órától várhatóan 13 óráig kiüríti a Béke utca, a Tahi utca, a Tatai utca és a Kámfor utca által határolt területet. A XIII. kerületi önkormányzat a Facebook-oldalán közzétette a lezárások idején befogadóhelyként működő intézmények listáját. Ezek: az Ady Endre Gimnázium (Röppentyű utca 62.), a Németh László Gimnázium (Nővér utca 15-17.), a Tomori Tagiskola (Tomori utca 2.), a Gyermek téri Idősek Klubja (Gyermek tér), valamint a Zsinór utcai Idősek Klubja (Zsinór utca 14.). A MÁV az MTI megkeresésére azt közölte, a korlátozások a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a vasúti forgalmat nem érintik. A BKK azonban a honlapján azt írta: a hatósági zárás miatt a 14-es villamos egy szakaszon nem fog járni. A 20E, a 30-as, a 230-as, a 30A, valamint a 105-ös és a 178-as autóbusz pedig terelve közlekedik. A forgalmi változások a tervek szerint csütörtök délelőtt 9 órától várhatóan 11 óráig tartanak majd.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment