Szolgálatban is lehet szavazni

A honvédség, a rendőrség és a tűzoltóság személyi állományának biztosítják a részvétel lehetőségét az áprilisi országgyűlési választáson.

 

A katasztrófavédelem a teljes állománynak biztosítja a részvétel lehetőségét az országgyűlési választáson – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Mukics Dániel közölte, hogy szolgálatcsúsztatásra biztosítanak lehetőséget mindazoknak, akik másképp nem tudják megoldani a voksolást.

A tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik. Ugyanakkor a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak; vagyis aki 6 és 7 között voksolna, de nem érne be a szolgálati helyére 7 órára, azt megvárja a váltótársa.

A csúsztatóktól csupán annyit kérnek, hogy ezt jelezzék a szolgálatvezetőnek, a “túlórázókat” pedig máskor kárpótolják – mondta Mukics Dániel.

A választásokkal összefüggő rendőri feladatok végrehajtásáról kiadott országos rendőr-főkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát.

A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy átjelentkezéssel a tartózkodási helyén gyakorolhatja. A rendőrségnél mindenkinek megadják a lehetőséget, hogy részt vehessen a szavazáson, beleértve azokat is, akik a szavazás rendjét biztosítják.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a korábbi évekhez képest nem változott a külföldön tartózkodó katonák szavazási lehetősége, sem a szabályozás, sem a tényleges lehetőségek tekintetében.

A honvédelmi tárca egy a közigazgatási államtitkár által kiadott körlevél, valamint egy vezérkar főnöki parancs alapján gondoskodott arról, hogy a honvéd a lehető legszélesebb tájékoztatást kapja meg arról, miként élhet szavazati jogával, és a választásokon való részvétel hogyan biztosítható törvényesen. Gondoskodtak arról is, hogy az alakulatok parancsnokai ne kötelezzék a katonákat a voksolásra, de a törvény keretei között ne is korlátozzák a szavazáshoz való joguk gyakorlását – emelték ki.

A HM közlése szerint a Magyar Honvédség külszolgálatot teljesítő katonái, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a magyar külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat.

A külföldön történő szavazás jelenleg a világ tizenegy országában szolgáló több mint hatszáz magyar katonát érinti. Közülük mintegy 150-en Afganisztánban látnak el feladatokat. A Külügyminisztérium közlése szerint a kabuli nagykövetség biztonságosan nem közelíthető meg, mozgóurna használatára és levélben szavazásra viszont nincs törvényi lehetőség, hiszen a katonák rendelkeznek állandó magyarországi lakcímmel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment