Tüzet nyitott társaira egy tanuló az orosz Távol-Keleten

Tüzet nyitott csoporttársaira egy orosz szakközépiskolás csütörtökön a kínai határ mellett fekvő Blagovescsenszk városában, egy tanulót megölt, másik hármat megsebesített, majd végzett önmagával – jelentették az orosz hírügynökségek.

Az épületbe a lövések hangjára behatoló rendőrök megsebesítették, majd egy előadóterembe szorították a 19 éves, negyedéves támadót. Ott a tanuló maga ellen fordította az Izs-81-es típusú vadászkarabélyát. A fegyvert egyébként törvényesen birtokolta. A halálos áldozat ugyancsak 19 éves volt. A 17 és 20 év közötti sebesülteket meg kellett műteni. Kettejük állapota súlyos, egyiküket az intenzív osztályon ápolják.

Az előzetes feltételezés szerint az incidens oka a támadó és a tanulótársai közötti konfliktus lehetett. Évfolyamtársai ugyanakkor tagadták, hogy a környezetében “csendes, nyugodt fiúként” ismert elkövetőt bárki is zaklatta volna.

Az orosz médiában Danyiil Zaszorinként megnevezett támadó egy, a Baza elnevezésű Telegram-csatornán közölt, szerdán rögzített hangüzenetben egyebek között az egyesült államokbeli Columbine-ban két évtizeddel ezelőtt elkövetett ámokfutásról beszélt. Hibáztatta az orvosokat, akik ahelyett, hogy megértették volna a gyilkosságra készülő két tanuló ölési szándékát, csak “nyilvánvaló mellékhatást” kifejtő gyógyszert írt fel számukra.

A Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

Zaszorin arról is beszélt a felvételen, hogy a blagovescsenszki hatóságok akkor sem tudnák megakadályozni az általa kitervelt merényletet, ha felhívná a kiszemelt áldozatát, és az feljelentést tenne. Kitért arra is, hogy korábban, a házak udvarait járva jól érezte magát a barátai körében, akik közül legalább eggyel megromlott a viszonya. A konfliktus mibenlétét azonban nem nevezte meg.

A véres incidens a távol-keleti város 1500 tanulót oktató építőipari és épületgépészeti szakközépiskolájában történt. A tanintézmény őrzését és védelmét ellátó Sziriusz-A magánszolgálat vezetőjét őrizetbe vették. Egyebek között kiderült, hogy az iskola bejáratánál nem volt fémdetektor, és az ügyeletes biztonsági őr nem rendelkezett a munkája elvégzéséhez szükséges képesítéssel.

Oroszország középiskoláiban 2015 óta legkevesebb 14 alkalommal történt sérülést vagy halált okozó lőfegyveres támadás. A súlyosabbak közé tartozik a 2015. november 30-i eset, amikor a szaratovi 62-es iskolában egy önvédelmi bemutatón az egyik diáklány apja, a 45 éves Raszim Kerimov pisztolyával agyonlőtte Azamat Normanov karateedzőt. Kerimov 24 évet és súlyos pénzbüntetést kapott. 2016. szeptember 16-án a Permi területen lévő Szukszun város 1. számú iskolájának egy 23 éves testnevelő tanára légpisztolyból rálőtt a tanintézmény mellett dohányzó fiúk egy csoportjára, és az egyiket a mellkasán megsebesítette. A pedagógust nemsokára elbocsátották. 2017. február 11-én a tatárföldi Nyizsnyekamszk 1. számú iskolájában egy 14 éves tanuló szemen lőtte padtársát, aki hat nap múlva belehalt sérülésébe. 2017. szeptember 5-én a Moszkva megyei Ignatyejevka 1. számú iskolájának egy kilencedikes tanulója légfegyverből meglőtte, majd fejszével fejbe vágta tanárnőjét, végül házilag előállított robbanócsomagokat hozott működésbe. Az ablakon kiugrálva menekülő iskolatársai közül hárman megsérültek. A támadó 7 év 3 hónap nevelőtáborban letöltendő büntetést kapott. 2018. október 17-én az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten, Kercs város műszaki szakiskolájában egy 18 éves tanuló húsz embert – 15 diákot és öt felnőttet – lőtt agyon, majd magával is végzett. A támadó egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott. A lövöldözés és a detonáció következtében több mint félszázan sebesültek meg. A nyilvánosságra került információk szerint a tanulónak személyes indítékai voltak. Idén szeptember elején a Kusba elnevezésű uráli kisvárosban két 16 éves fiút vettek őrizetbe, akik fegyvert akartak zsákmányolni az iskolájuk elleni támadáshoz. A két fiatal az interneten keresztül került kapcsolatba egymással, mindketten a columbine-i ámokfutással foglalkozó csoportok tagjai voltak. Szeptember 24-én orosz biztonsági szerveknek Kirov megyében sikerült megakadályozniuk egy iskola elleni támadást, amelyet egy tanuló készült végrehajtani hidegfegyverekkel és házi készítésű robbanóeszközökkel. A kamasz azért készült támadásra, mert az iskolában konfliktusba keveredett társaival.

Lövöldözés volt egy kaliforniai iskolában
Lövöldözés volt egy kaliforniai iskolában, az első információk szerint legalább hárman megsebesültek. A lövöldözés a Los Angeleshez közeli Santa Clarita város egyik középiskolájában történt. A feltételezhető tettes, egy ázsiai féri, elmenekült a rendőrség üldözőbe vette. A középiskolát és a közelben lévő két másik iskolát és környékét lezárták, három áldozatot kórházba szállítottak. Állapotukról egyelőre nem érkezett jelentés.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment