Varga: a szaktárca támogatja a jogászképzés színvonalának emelését

Varga JuditAz Igazságügyi Minisztérium elkötelezetten támogatja a jogászképzés színvonalának emelését, hozzájárulva ezzel a hallgatók előmeneteléhez, a jogászi hivatás integritásának és társadalmi elismertségének növeléséhez határon innen és túl – hangoztatta a tárca vezetője a Debreceni Egyetemen (DE), a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) állam- és jogtudományi szekciójának online nyitóünnepségén.

Varga Judit hozzátette: a minisztérium e célok eléréséhez elsősorban oktatás-fejlesztési és kutatási programok támogatásával, illetve jogászösztöndíjak nyújtásával járul hozzá, évente mintegy 500 millió forint forrást biztosítva. Az elmúlt években öt-hatszáz diák kapott ösztöndíjat minden félévben, évente a nyolc jogi karnak pedig négy-hétmillió forintot juttatnak konferenciák és perbeszédversenyek megrendezésére – sorolta.

“Legyen nemes a versengés!” – intézte szavait a diákköri konferencia résztvevőihez Varga, az állam- és jogtudományi szekció fővédnöke, aki rövid történeti áttekintést is adott a tudományos diákkori mozgalom kezdetéről, hetvenéves történetéről. Azt mondta: “az Önök útjának egyengetése, képzésük megszervezése, szakmai előmenetelük biztosítása, a kiválóságok felkarolása nem pusztán aktuálpolitikai kérdés, hanem nemzeti érdek (…), megmaradásunk záloga”.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora a tanácskozás megnyitóján azt mondta, a diákköri konferencia nagy erőkkel köt össze diákokat és oktatókat. Az e munkában kiemelkedő hallgatók megmérettethetik magukat a nemzetközi porondon – tette hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város és az egyetem szoros együttműködésével tervezik a jövőt. Reményét fejezte ki, hogy a konferencián legjobban szereplő hallgatókkal szeptemberben személyesen is találkozhatnak.

A DE állam- és jogtudományi kara április 12. és 15. között online rendezi meg a szekcióülést, ahol 270 dolgozatot mutatnak be a hallgatók. Az idei OTDK kiemelt témái egyebek mellett a szellemi alkotások jogvédelme, a telekommunikációs eszközök felhasználása a gyakorlati jogalkalmazásban és a mesterséges intelligencia jogi megközelítése – hangzott el a megnyitón.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment