Zárt kapuk mögött játsszák a magyar-román mérkőzést

A FIFA fegyelmi bizottság 2013. január 8-án értesítette a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy a tavaly augusztusban lejátszott Magyarország-Izrael válogatott mérkőzésen történtek miatt 2012. november 20-i ülésén fegyelmi bizottsága 40 ezer euró pénzbünetésre ítélte a válogatotta, továbbá a soron következő – Magyarország-Románia – mérkőzést zárt kapuk mögött köteles lejátszani.

 

A FIFA honlapján megjelent hír szerint a magyar szövetség mellett a bolgár szövetség (BFU) is komoly szankciókban részesül, őket a tavaly október 12-én, a dánok ellen játszott világbaknoki selejtezőn történt nézőtéri rendbontások miatt ítélték zárt kapus rendezésre és 35 000 svájci frank pénzbírságra. Mint ismert, a bulgáriai mérkőzés után a játékvezető és a talákozó ellenőre is beszámolt arról, hogy a játék 7. percében két petárdát dobtak a szurkolók a pályára, illetve a vendégek az 54. percben pályára lépett színesbőrű játékosát, Patrick Mtiligát a bolgár szurkolók egy csoportja rassszista módon illette labdaérintései alkalmával. A 73. percben az ellenőr hangosbeszélőn figyelmeztette a hazai szurkolókat, akik azonban a lefújásig sem változtattak magatartásukon.

A magyar eset érdekesebb. Egyrészt az izraeliekkel 1-1-re végződött mérkőzés felkészülési találkozó volt, másrészt a fegyelmi határozat alapjául szolgáló jelentést nem a játékvezető, hanem a FARE (Football Against Racism Europe), a Bécsi Izraelita Közösség valamint a Simon Wiesenthal Központ tette le a FIFA asztalára.

A különleges biztonsági intézkedések közepette megrendezett augusztus 15-i mérkőzésen a Keleti pályaudvar felőli kapu mögött helyet foglalók egy része kifütyülte az izraeli himnuszt, majd a játék alatt egyesek folyamatosan Izrael-ellenes rigmusokat skandáltak, néhányan iráni zászlót lobogtattak, valamint Palesztínát éltették. Megnyilvánulásaikról egy videóanyag is felkerült a videómegosztó oldalakra. A biztonságiak néhányukat kiemelték ugyan, de a lefújás után a vendég játékosok némelyike arról számolt be, hogy nem érezte magát biztonságban. A történtek feltárásáról a MLSZ részletes vizsgálatot indított, és elítélte a porovokatív szurkolói magatartást, amellyel végső soron a nemzeti csapatot is sújtották.

A FIFA fegyemi bizottsága, figyelembe véve az ügy minden körülményét, különösen a váratlan esemény súlyát, úgy határozott, hogy a magyar A válogatott következő hazai mérkőzését, mely honlapjuk szerint a Magyarország-Románia VB selejtező összecsapás lesz március 22-én, nézők jelenléte nélkül kell lebonyolítani. Emellett arról is határozott, hogy 40 000 svájci frank bírságot szab ki a rendező MLSZ-re. Az elmarasztalt két szövetséget egyaránt figyelmeztették, hogy vessenek gátat a jövőben ilyen magatartásnak, mivel az ilyen rasszista jellegű események újra jelentkezése esetén a FIFA fegyelmi bizottsága szigorúbb szankciókat is kiszabhat. Ennek következtében az adott mérkőzésen esetlegesen szerzett pontokat elvehetik, vagy pontlevonással sújthatják a rendező ország válogatottját, illetve akár a versenysorozatból való kizárás is szóba jöhet.

A FIFA fegyelmi szabályzatának 67. paragrafusa 1. cikkelye szerint mindig a rendező szervezet felelős a nézők közötti magatartásért, függetlenül a vétkes személyétől. Az 58. paragrafus ugyanígy alkalmazandó, ebben egyértelműen meg vannak határozva a minimális szankciók. Bár a budapesti mérkőzésen történ anomáliákról nem a játékvezető jelentése számolt be a FIFA-nak, de az 96. paragrafus 1. cikkelye értelmében a FIFA bármilyen bizonyítékot elfogadhat. Egyúttal közölték azt is, hogy a szabályzat 108. paragrafusának 1. és 2. cikkelye értelmében bárki tehet feljelentést, aki úgy érzi, a történtek összeegyeztethetetlenek a FIFA idevonatkozó szabályzásával.

Mint a MLSZ a határozat ismertté válása után saját honlapján közzétett cikkében fogalmaz „az augusztusi mérkőzést követően az MLSZ levélben kért elnézést Magyarország izraeli nagykövetétől, az izraeli szövetségtől valamint a FIFA-tól, és hivatalos közleményben ítélte el a találkozón résztvevő szurkolók egy kisebb csoportjának akcióját.” A MLSZ kinyilvánítja azt is, hogy eltökélt a gyűlölködő megnyilvánulások, a Fair Play szellemétől eltérő szurkolás és a szélsőséges, a civilizált normáktól eltérő hangok száműzése mellett. Ugyanakkor ─ mint honlapjukon írják ─ „az, hogy a magyar válogatottnak egy barátságos meccsén történt eset miatt egy sorsdöntő, a legrangosabb nemzetközi sorozatba illeszkedő mérkőzésen kell letöltenie a kirótt büntetést, a pontos indoklás és határozat kézhezvétele előtt is túlzottnak és igazságtalannak tűnik.” Jelezték továbbá, hogy a hivatalos határozat érkezését követően fellebbezést nyújtanak be a nemzetközi szövetséghez az arányosabb ítélet elérése céljából.

A magyar labdarúgó válogatott azonban következő hazai mérkőzését a február 6-i hivatalos FIFA játéknapon játssza Fehéroroszország ellen, így az ügy még érdekes fordulatokat vehet.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Matykó Károly

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment