Published On: csü, dec 7th, 2017

Biztonságpiac évkönyv 2017: További jelentős fejlesztéseket tervez a FÖRI

Számos újdonságot hozott az elmúlt esztendő a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) életében. A legfontosabb változásokat Pető György, a FÖRI igazgatója, valamint Hermann Gábor szolgálati igazgatóhelyettes segítségével foglaltuk össze.

Az egyik legfontosabb változás a speciális közútkezelői feladatrendszer ellátása tavaly április 1-je óta – mondta a Biztonságpiacnak a FÖRI igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy mindennek nyomán a szervezet létszámkeretét is megemelték 35 fővel. Mindezt számos új technikai eszköz beszerzése is támogatja, így például a súlykorlátozott övezetekben végzett ellenőrzési tevékenységet 2017-től egy rendszámfelismerő rendszerrel ellátott mobil kamerás gépjárművekkel is megerősítette a FÖRI. Ezenkívül a fővárosi önkormányzati rendészet motorkerékpárokat, valamint új szolgálati gépjárműveket is beszerzett, továbbá a természetvédelmi területeken lovas járőrszolgálatot indított olyan terepfeltételekre, amelyek nem teszik lehetővé a gépjárművel való bejárást.

A társszervezetekkel való közös munkáról szólva Pető György rámutatott: hosszú évek óta szoros együttműködés van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a FÖRI között, amely elsősorban a jövedéki termékek és a jogvédett (hamis) áruk jogosulatlan kereskedelmének visszaszorítását célozza. Mindemellett a NAV-val megújított együttműködési megállapodás lehetőséget teremt a személytaxi-szolgáltatók hatékonyabb ellenőrzésére, illetve keretet biztosít az adóhatóság közúti árufuvarozást ellenőrző kamerarendszerének jövőbeli összekapcsolására a FÖRI teherforgalmi ellenőrzésre használt rendszámfelismerő kamerarendszerével.

Mindezeken túl a szakmai igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy a FÖRI valamennyi olyan szervezettel együttműködik, amelyek a főváros közbiztonsága, közrendje érdekében látják el feladataikat vagy amelyek tevékenysége – akár közvetetten is – ehhez hozzájárul. A FÖRI igazgatója – a teljesség igénye nélkül – a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, a Készenléti Rendőrséggel, a Budapesti Polgárőr Szövetséggel, a Magyar Honvédség Tűzszerész Ezreddel, illetve a Katonai Rendészettel és az Országos Mentőszolgálattal fennálló együttműködési megállapításokat emelte ki. A FÖRI ezenfelül szoros szakmai kapcsolatban áll valamennyi fővárosi kerületi közterület-felügyeleti szervvel, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a NAV igazgatóságaival is. A FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata együttműködik a Duna Ipoly Nemzeti Parkkal, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálattal és számos oktatási intézménnyel. Ezek az együttműködések nem csak formálisak – hangsúlyozta Pető György. Valamennyi megállapodás – az adott szervezet profiljától függően – szakmai tartalommal bíró, érdemi eredményt hozó, a főváros lakosságának problémáira megoldást jelentő vagy a megelőzést, hatékony fellépést szolgáló tevékenységet takar.

Érdeklődésünkre a FÖRI igazgatója elmondta: kidolgoztak egy olyan középtávú szakmai stratégiát, amelynek mentén a következő esztendőkben tovább erősíthető az igazgatóság tevékenysége. A stratégia keretében a Margitszigeten elért eredmények mintájára a nagyobb közparkokban – így például a Városligetben és a Népligetben is – szeretnék erősíteni a közbiztonságot, illetve minimalizálni a jogsértések számát. Számos újabb, a FÖRI munkáját támogató technikai fejlesztés is a tervek között szerepel, de Pető György tájékoztatása szerint fontosnak érzik azt is, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzenek a közterület-felügyelői és természetvédelmi feladatok szélesebb körben történő megismertetésére, bemutatására.

A középtávú, vagyis a 2017–2022 közötti időszakra vonatkozó szakmai stratégiai célkitűzések között szerepel, hogy fejlesszék a FÖRI önkormányzati rendészeti képzőközpontját, illetve hogy a jó külföldi minták alapján „intézményesítsék” az olyan alternatív bűnmegelőzést szolgáló technikákat, amelyek az önkormányzat szervezetrendszerén, intézményein és gazdasági társaságain keresztül értelmezhetők és csak közvetetten igényelnek önkormányzati rendészeti beavatkozást, elsősorban szakmai igények mentén megfogalmazott és koordinált rendbetételét jelentik egy-egy jól lokalizált közterületnek. Mindezeken túl a FÖRI fontos célja a következő években, hogy fejlesszék a személyi állomány kommunikációját, a szolgálatellátás hatékonyságát, így többek közt vizsgálják a szolgálati kutyák alkalmazásának lehetőségét is.

(N.CS.)

(Cikkünk nyomtatásban 2017 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu