A költséghatékony bevásárlás alappillérei, avagy tervezzünk előre és spóroljunk

radclliffeRengeteg háztartásban okoz fejtörést a bevásárlás menedzselése és lebonyolítása, főként abban az esetben, ha magunk készítjük el otthon a heti menüt. A nehézségek száma pedig csak növekszik a család tagjainak számával együtt. A bevásárlás, főzés és az ezekkel kapcsolatos teendők az esetek többségében a dolgozó családanyára hárul. A háziasszonyoknak pedig nem kis kihívást jelent a heti menü elkészítése, valamint az azt megelőző bevásárlás lebonyolítása és beosztása a havi költségkeretbe számtalan egyéb teendőjük mellett. Így kiemelten fontos egy olyan stratégia kialakítása, amely biztosítja, hogy tápláló és egészséges ételek kerüljenek az asztalra nap mint nap, mellette a pénztárcánkat is kíméli, s nem vesz igénybe sok időt sem. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a népszerű áruházak akciós újságai, köztük az Aldi újság vagy a Metro akciós újság. A bevásárlás nem csupán az élelmiszerek bebiztosítására korlátozódik, hiszen ha a családban van kisgyermek, a ruha vagy cipő vásárlás majdnem olyan gyakori szükségesség, mint az élelmiszer vásárlás. Itt sem maradunk segítség nélkül, hiszen a Kik újságban rengeteg kedvezményes árú gyermekruha és cipő közül válogathatunk.

A takarékos bevásárlás kulcsa az előre tervezés

Ebben az újfajta vásárlási stratégiában elsődleges szerepet kap a tudatosság és előre tervezés. Hasznos lehet, ha mindig pontosan megtervezzük a hétvégén, mit fogunk főzni, illetve enni a következő héten. Érdemes ezt akár fel is írni, illetve rögzíteni valamilyen formában. Minden családban megvannak a kedvenc ételek és receptek, amelyeket gyakran készítünk el. Érdemes összeállítani egy családi receptkönyvet, amelyet bármikor fel tudunk használni, s a menütervezésnél is mindig segítségünkre van. A családi receptkönyv mellett ötletet meríthetünk a heti menü összeállításához a hazai nagyáruházak akciós kínálatából és akciós szórólapjaiból. Így az Aldi újságban feltüntetett Aldi akciók vagy a Metro áruházak népszerű Metro akciós újságai szintén nagy segítségünkre lehetnek. 

Ezekben az akciós újságokban heti rendszerességgel megújuló kedvezményes áru kínálatot találunk, amelynek java részét a főzéshez szükséges alapvető élelmiszerek teszik ki. Az egy helyen összegyűjtött online akciós újságok és szórólapok rendszeres követésével hosszú távon jelentős összegeket faraghatunk le a bevásárlás költségéből. Ha pedig kedvező áron szeretnénk ruhát vagy cipőt vásárolni a gyerkőcök vagy éppen magunk számára, érdemes áttekinteni a Kik üzletek akciós kínálatát, amely elérhető az aktuális Kik újságban. 

A menütervezés számos előnnyel jár, hiszen, pontosan tudjuk, melyik nap, mit kell főznünk, így végre megszabadulhatunk az állandó tipródástól, hogy mit főzzünk, hiszen nincs más dolgunk, mint ránézni az aktuális menüre

Bevásárlólista készítése

Ha megterveztük a heti menüt, a következő lépés, hogy ez alapján összeállítsuk a bevásárlólistát. A beszerzendő élelmiszerek listáját rögzíthetjük egy egyszerű papíron vagy választhatunk számtalan népszerű mobilalkalmazás közül, amelyek mind nagy segítséget nyújtanak felhasználóinak. A listán rögzíthetjük a heti menü összeállításához szükséges beszerzendő élelmiszereket, valamint a fogyóban lévő alapvető higiéniai cikkeket is, de ha gyerekes családról van szó, akkor minden egyéb felkerülhet ide, amire a gyereknek szüksége lehet az írószerektől kezdve a ruházatig vagy a cipőig

A listát úgy célszerű összeállítani, hogy minél kevesebb felé kelljen szaladgálnunk, tehát egy vagy két áruházban be tudjunk szerezni mindent, amire a következő egy vagy két hét folyamán szükség lesz. Csakúgy, mint a menütervezés esetében, a bevásárlólista összeállításához segítségül hívhatjuk a népszerű üzlethálózatok akciós újságait és kedvezményes kínálatát, köztük az Aldi újságokban kiírt Aldi akciókat, a Metro akciós újságokban feltüntetett Metro akciókat vagy éppen a Kik üzletek és Kik újságok akciós kínálatát. 

Költség- és időhatékony bevásárlás tervezéssel

Az előre tervezett vásárlással nem csupán pénzt takaríthatunk meg, hanem rengeteg időt is. A bevásárlás hosszú órákat is igénybe vehet, ha nem tudjuk pontosan, mire van szükségünk, és csak össze-vissza, átgondolatlanul töltjük meg a kosarunkat. Ha látjuk, hogy mit kell beszereznünk, a vásárlást sokkal inkább célirányossá tudjuk tenni, így valószínűleg nem fognak olyan termékek belekerülni a kosarunkba, amelyekre valójában nincs szükségünk. Ha már energiát fektettünk abba, hogy a menüt és a bevásárlólistát is összeállítsuk, érdemes mindent egyszerre beszerezni, így nem kell naponta futkároznunk a boltba. Minél kevesebbszer látogatjuk az az üzleteket, annál kisebb az esélye annak, hogy a vásárlás során túlköltekezünk. Emellett jóval kisebb a valószínűsége annak is, hogy a megvásárolt termékek végül a szemetesben landolnak, hiszen a bevásárlólista alapján történő vásárlás során csak olyan termékek kerülnek a kosarunkba, amelyeket fel is használunk akár a főzés során vagy a mindennapokban.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment