A montenegróiak szerint az orvosok és a rendőrök a legkorruptabbak

A montenegróiak szerint a korrupció az egészségügyben és a rendőrségnél tapasztalható a leginkább az országban – derült ki a Damar nevű közvélemény-kutató ügynökség pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből.

 

A megkérdezettek 30 százaléka gondolja úgy, hogy az egészségügyben fogadják el és adják a legtöbb kenőpénzt. A válaszadók 15,9 százaléka szerint a rendőrség, 10 százaléka szerint pedig a bíróságok és az állami intézmények a legkorruptabbak.

Ugyanakkor az is kiderült a felmérésből, hogy a lakosság szerint Montenegróban a sportban, a médiában és az oktatásban tapasztalható a legkevesebb a megvesztegetés.

A korrupció legfőbb okának az alacsony fizetést tartják a válaszadók, de ide sorolták a korrupció ellenes szervek nem megfelelő működését, illetve azt, hogy a lakosság nem tudja, milyen károkat okozhat maga a megvesztegetés.

Az ezer fő részvételével tavaly december 9. és 17. között végzett felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben úgy gondolják, az utóbbi egy évben ugyanolyan maradt vagy nőtt a korrupció mértéke Montenegróban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment