A nyílt utcán ölt meg egy rendőrnőt a volt férje

Francia csendőrMegöltek egy szolgálaton kívüli rendőrnőt Franciaországban a nyílt utcán egy hegyi faluban az ország keleti részén található Savoie megyében. A gyilkosság gyanúsítottját, a nő volt férjét pénteken őrizetbe vették – jelezte az illetékes Chambéry város ügyésze.

A tragédia csütörtökön történt, amikor a 42 éves áldozat bölcsődébe vitte az egyik gyerekét a Chambéryhez közeli La Croix-de-la-Rochette településen. A rendőrnő nem volt szolgálatban, amikor megölték. A gyanúsított a nő volt férje, akitől két gyereke született, s aki feltételezhetően egy bozótvágó késsel ölte meg a volt feleséget. A 61 éves gyanúsított, aki ellen személy elleni erőszak, zaklatás és fenyegetés miatt korábban többször is indult eljárás, elmenekült a helyszínről.

Pierre-Yves Michau ügyész elmondta: a férfit péntek délelőtt az egyik szomszédos településen, Arvillardban tartóztatták le, nem tanúsított ellenállást. „Nagy szomorúság a hír hallatán – amely az első jelek szerint párkapcsolaton belüli gyilkosság -, mely szerint egy szolgálaton kívüli rendőrnőt öltek meg a nyílt utcán Savoie-ban. Gondolataink a családjával, szeretteivel és kollégáival vannak” – írta Gérald Darmanin belügyminiszter az X-en.

„Nagyon meg vagyunk döbbenve” – mondta Fabrice Galatioto, az Unité SGP-Police szakszervezet délkeleti zónájának főtitkára. Elmondása szerint a megölt rendőrnő többek között családon belüli erőszakkal kapcsolatos panaszokkal és esetekkel foglalkozott. „Segített megvédeni a társadalmat, és végül ő maga is áldozattá vált” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

A házaspár korábban a dél-franciaországi Nizzában élt két gyerekével, 2021-ben váltak el. A nő ekkor áthelyezését kérte Chambérybe, miután új párjával Savoie megyébe költözött. Az ápoló foglalkozású volt férjét 2020-ban elítélték, amiért nem tartotta tiszteletben a bántalmazott feleséget védő távol tartó bírósági határozatot. A nő a közelmúltban feljelentést tett, mert volt férje nem fizette a gyerekek utáni tartásdíjat.

Franciaországban 2021-ben húsz százalékkal 122-re emelkedett a párkapcsolati erőszak következtében meghalt nők száma az előző évhez képest, tavaly 104, idén eddig 62 nőt öt meg korábbi vagy jelenlegi párja.

Megpróbálta megerőszakolni a Csillagbörtön egyik munkatársát egy fogvatartott

Megpróbálta megerőszakolni a szegedi Szegedi Fegyház és Börtön őrmesterét a börtön egészségügyi részlegén egy fogvatartott – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). A BvOP közleményében azt írta, az elsődleges adatok alapján előre kitervelte a szexuális célzatú támadást az emberölés miatt elítélt fogvatartott. Az egészségügyi kezelésben részesülő fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön I. objektumának egyik körletén, „takarítást színlelve az ott szolgálatot teljesítő kolléganő mögé került, és egy wc-pumpából eszkábált tárggyal leütötte az őrt”, majd megpróbálta megerőszakolni. Az őrmester védekezett, miközben a kollégák észlelték a támadást, így a segítség gyorsan érkezett, és nem történt nagyobb baj.

A fogvatartottat megmotozták, és a támadáshoz használt eszköz mellett lepedőcsíkokat is találtak nála. A BvOP tájékoztatása szerint a fogvatartott később elmondta, arra számított, hogy az ütéstől a nő eszméletét veszti, majd tervei szerint a lepedőcsíkokkal megkötözte, aztán megerőszakolta volna. A nőt kórházba szállították, sérüléseit ellátták. A fogvatartott ellen feljelentést tett a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka, az ügyben a rendőrség büntetőeljárást folytat. A BvOP közleményében megjegyezte: a szervezet sok esetben kap kritikát amiatt, hogy az egészségügyi kezelésben részesülő fogvatartottak esetében mozgáskorlátozó eszközöket – bilincset – használ. „Sajnos éppen az ilyen esetek bizonyítják, hogy szükség van azokra az óvintézkedésekre, amelyek maximálisan garantálják kollégáink és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát”.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment