A Solana projekt lényege, valamint a vele kapcsolatos tudnivalók

coincashA Solana, vagy röviden SOL blokklánc legfontosabb hozzáadott értéke a tranzakciók meglepően gyors feldolgozásában rejlik, méghozzá egészen alacsony tranzakciós díjak mellett.

Úgyhogy csupán ennek a tudatában is indokoltnak tartottuk, hogy külön bejegyzést szenteljünk a projekt ismertetésének. Ennek megfelelően kiemeljük és részletezzük tehát a működését, a projekt lényegét, valamint a hasznosságát.

Dióhéjban a Solana projekt történetéről

A Solana kapcsán mindenképp kiemelendő, hogy egyszerre decentralizált, skálázható és biztonságos token. Maga a történet még 2017-ben kezdődött Anatoliy Yakovenko közreműködésével, aki előtte a Dropbox és a Qualcomm vállalatnál egyaránt tevékenykedett fejlesztőmérnökként.

Aztán néhány egykori munkatárssal összefogva a 2020-as évben közös erővel piacra dobták a Solana protokollt, illetve a SOL tokent. A kiindulási pont az volt, hogy a skálázási koncepciót a lehető legmagasabbra sikerüljön priorizálni.

Ezt egészen hatékonyan sikerült kivitelezni, ugyanis a Solana token másodpercenként 50 ezer tranzakció feldolgozására is képes. Mindezt úgy sikerül elérni, hogy közben a tranzakciós díjai alacsonyak tudnak maradni. Ez pedig nem éppen elhanyagolható tényező, legyünk őszinték.

Hogy működik pontosan a Solana blokklánc?

A Solana blokklánc működésének alapja az úgynevezett Proof of History konszenzus mechanizmusa. Ez biztosítja a protokoll nagyobb skálázhatóságát, miközben egy időbélyeget is társít a tranzakciókhoz, mégpedig az SH246 függvény segítségével.

Valamennyi node tud időbélyeget generálni, miközben a bemenő adatokkal dolgozó Solana az eredmény tekintetében is egyedi eredményt hoz. Már csak azért is, mivel ezt a teljesítményt előre prognosztizálni gyakorlatilag lehetetlen. 

Ki kell még emelni vele kapcsolatban a verifiable delay function eljárást is, amelynek az alkalmazásán keresztül még inkább biztonságosan képes funkcionálni.

Mi az, amit a Solana natív tokenje kapcsán hasznos tudni és ismerni?

Fontos tudnunk a Solana coin esetében azt az információt, hogy a tokent nem lehet úgy bányászni, mint ahogy mondjuk a bitcoint. A bitcoin hírek iránt érdeklődőknek ez lényeges tudnivaló.

Az előzetesen közzétett információk alapján összesen 489 millió Solana token kerül majd forgalomba. Egyébként közülük eddig mintegy 260 millió be is lépett a piacra. Ezt a számot persze nem árt folyamatos figyelem és kontroll alatt tartani, amiért egyébként a Solana Alapítvány a felelős. 

Ehelyett a következő úton és módon oldható meg, ha szeretnénk ilyen tokent. Először is a vásárlással, utána pedig stakeléssel tudod ezt a folyamatot megoldani. Hogyha ez sikeresen megvolt, akkor a megvett SOL tokenek tárolása egyrészt a Trust Walleten, vagy pedig Ledgeren és Trezoron egyaránt kivitelezhető.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment